Hirdetés

Andrej Babis mentelmi jogának felfüggesztését kéri a cseh államügyészség

Andrej Babis mentelmi jogának felfüggesztését kéri a cseh államügyészség

2021. november 10. - 16:23
0 komment

 

A távozó kormányfő mentelmi jogát nem először függesztenék föl.

Facebook fotó

Hirdetés

A cseh államügyészség Andrej Babis távozó kormányfő, aki egyben még parlamenti képviselő, mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlament alsóházától. Jaroslav Saroch államügyész szerint ez azért indokolt, mert folytatni akarják a büntetőeljárást az úgynevezett Gólyafészek-ügyben.

A cseh parlament alsóháza már egyszer 2018 januárjában is felfüggesztette a politikus védettségét. Akkor a gyanú szerint európai uniós támogatásokkal élt vissza. Az új mandátuma megszervezésével azonban újra megkapta mentelmi jogát, ezért annak felfüggesztésére újra szükség lett.

Az úgynevezett Gólyafészek-ügy egy szabadidőközponthoz kötődik, amelyhez az építtető cég a vád szerint jogosulatlanul használt fel 700 millió forint értékben (50 millió koronás) EU-s pályázati pénzt. Az összeget már azóta vissza is fizették az államkasszába. Az érintett cég korábban Babis érdekeltségi köréhez tartozott, éppen akkor váltott tulajdonost, amikor a pályázati pénzt elnyerte. Miután a projekt határideje lejárt, akkor pedig visszakerült Babis holdingjába.

Via 444

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások