Hirdetés

Állami támogatásból vásárol és újít fel az egyház Veszprémben is

Állami támogatásból vásárol és újít fel az egyház Veszprémben is

2020. november 25. - 14:15
0 komment

 

Eladja a veszprémi önkormányzat a volt piarista gimnázium várbeli épületét jövőre – ez derül ki a most elfogadott vagyongazdálkodási irányelvekből. A lehetséges vevő is megvan, senki ne lepődjön meg: az államtól kapott pénzből megveszi, ugyanebből a forrásból felújítja, és a többszörösére növelt értékű, tízmilliárdokat érő várbeli ingatlannal a veszprémi érsekség lesz gazdagabb. Jó üzlet, nem? Mármint nekik. De miért nem a városi önkormányzat kapott segítséget a rekonstrukcióhoz?

Forrás: wikimedia

Hirdetés

A folyamat nem meglepő, a fideszes kormányzat az állami, önkormányzati intézményrendszerrel szemben jóval nagyobb támogatást nyújt valamiért az egyházi intézményeknek, és most már ingatlanokkal is támogatja a templom egerét. Az esztergomi vár mellett például egy fonalgyárat is kapott nemrég a katolikus egyház, és Veszprémben is érdekes konstrukcióban valósul meg egy értékes, nagy múltú ingatlan megvásárlása és felújítása.

Pár hónappal ezelőtt jelentették be, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében mintegy negyvenmilliárd forintot kap a Veszprémi Főegyházmegye a várbeli épületek fizikai és koncepcionális megújítására – ezzel párhuzamosan a városi önkormányzat közel ötvenmilliárd forinthoz jut majd. Az arányok már akkor is érdekesnek tűntek, bár szó se róla, a várra és az ott működő, egyházi fenntartású intézményekre minden értelemben ráfér a megújulás. Drukkolunk.

Az érsekség által közreadott célok és elképzelések listájában már akkor szemet szúrt sokaknak a volt piarista gimnáziummal kapcsolatos rész. Már itt megfogalmazódott, vissza kívánják szerezni az ingatlan tulajdonjogát, és

a projekt keretében egy négycsillagos szálloda kialakítása a terv,

wellness-résszel, konferenciatermekkel, valamint egy bisztró létrehozása kerti terasszal. Az ötlet nem új, korábban is voltak hasonló gondolatok az épület hasznosítására, kérdés persze, hogy az egyházmegye milyen tapasztalatokkal rendelkezik egy ilyen, piaci alapon működő turisztikai létesítmény létrehozása és működtetése terén.

Nem meglepő módon most kiderült, a veszprémi önkormányzat 2021-ben el kívánja adni a volt piarista gimnázium épületét. Amellett, hogy erre az egyháznak lesz pénze az államtól kapott negyvenmilliárd forintból, és ugyanebből, vagyis állami támogatásból lesz pénze a teljes körű felújításra is, több kérdés felmerül. Persze, ezek csak költői kérdések, sosem fogunk rájuk választ kapni.

Egyrészt furcsa, hogy az elmúlt tizenkét évben (helló, Fidesz-kormány, helló, Fidesz-többségű önkormányzat), mióta üresen áll az épület, vagy akár most, az EKF keretében

miért nem az önkormányzat kap támogatást a felújításhoz,

hogy ezzel jelentősen növelje az ingatlanvagyonának értékét. Nincsen magyarázat. Akár az is lehetett volna a megoldás, hogy a tulajdonjog az önkormányzaté marad, és ingyenes használatba adja az épületet az egyháznak mondjuk 20 évre.

Másrészt az is érdekes, hogy mennyiért szándékozik a város eladni az épületet. A Porga Gyula polgármester által elfogadott, 2021. évi vagyongazdálkodási irányelvekről szóló döntésből ezt is sejteni lehet, akkor is, ha az igazi döntés csak jövőre születik majd meg. A folyamat ismerete kedvéért: a közgyűlés évente, általában a negyedik negyedévben dönt a következő költségvetési évre vonatkozó vagyongazdálkodási irányelvekről. Ezt a döntést most Porga Gyula polgármester hozta meg, erre önállóan a veszélyhelyzet miatt volt lehetősége. Az általa elfogadott határozat szerint 2021-ben ingatlanértékesítésből 525 millió forintot remélnek, és a kiszemelt ingatlanok között nem a volt piarista gimnázium az egyetlen. Vagyis

vélhetően 400 millió forint körüli összegért szerezheti meg az annál jóval értékesebb ingatlant az egyház

– ne felejtsük el, az állam által adott támogatásból fizetve a cechet.

Az összeg nem csak első látásra tűnik kevésnek, hiszen egy várbeli, ötszintes, 2360 négyzetméteres ingatlanról van szó. A Vár utcai épület 2008 óta áll üresen, az azóta eltelt években számos kudarcba fulladt elképzelés volt a hasznosítására. Előbb 2008-ban, majd 2009-ben például megpróbálta értékesíteni az önkormányzat, a hozzá kapcsolódó Deák Ferenc utcai ingatlanokkal együtt, az akkor készült értékbecslések is beszédesek. A mostani feltételezhetően 400–450 millió forint körüli árhoz érdekes adalék, hogy anno az ingatlan-szakértői értékbecslések alapján az illetékes bizottság csak magát az épületet bruttó 600 millió forintra értékelte, és ehhez jött még a többi ingatlan. 2009-ben, tizenegy évvel ezelőtt. Az azóta az ingatlanpiacon végbement drasztikus áremelkedéseket senkinek sem kell elmagyarázni. Feltételezhetően az épület állaga romlott az eltelt évek alatt, és erre fognak hivatkozni a baráti ár megmagyarázásakor, na de kinek a feladata az állagmegóvás? A tulajdonosé, aki ugye az önkormányzat. Szóval, ha valóban ennyiért adjuk el, akkor irreálisan alacsonynak tűnik az eladásból tervezett bevétel összege. Talán a végleges döntésig erre ők is rájönnek.


Forrás: wikimedia

További érdekes adalék a tervezett értékesítéshez, hogy az ingatlant – a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény alapján – az egyház visszaigényelte, mivel 1948. január 1. után került kártalanítás nélkül állami tulajdonba.

A tulajdonrendezési eljárás során (2004 körül) azonban úgy nyilatkozott az egyház, hogy az ingatlant természetben nem kéri vissza, helyette pénzbeli kártalanításra tart igényt.

Ez vélhetően nem egy összegű kifizetésben történt meg (az akkori kormányhatározatokat felkutatni körülbelül lehetetlen, éljen az átlátható döntéshozatal és az archiválás), hanem valószínűleg a volt piarista gimnázium épülete is bekerült az úgynevezett átadásra nem került ingatlanok utáni járadék sorába. Ez a rendszerváltást követő kárpótlás utáni megállapodások során alakult ki: számos egykori egyházi intézményt nem adott vissza az állam vagy nem kérték az egyházak, ezek használatáért örökjáradékot fizet az állam. Tehát nem megvásárolta, hanem örökké fizetnie kell ezt. Ez nagyon jelentős tétel és biztos bevételi forrás – az egyháznak.

Most pedig állami forrásból megveszi ezt az épületet, állami pénzből felújítja, és így a birtokába kerül egy addigra tíz-húszmilliárdos nagyságrendű értéket képviselő ingatlan. Az önkormányzat pedig elveszíti az egyik legértékesebb épületét egy egyszeri, pár százmilliós összegért. Az arányok kedvéért: csak a V-Busz tavalyi, sok támadást kapott, kritikán aluli működtetésére 1,4 milliárd forintot költött a város.

Szóval a Vár utca 10. eladása megéri, nem?

---------------------

Tizenkét éve áll üresen

A Vár utca 10. alól 2008-ban költözött ki végleg a közgazdasági szakközépiskola, azóta üresen áll. Az önkormányzat 2008-ban és 2009-ben is meghirdette eladásra, de ezek egyike sem járt sikerrel, így az épület tovább várta kihasználatlanul a sorsát. Hét évvel később, 2015-ben még azt nyilatkozták az illetékesek, hogy „nehéz egy ilyen hatalmas, eredendően oktatásra tervezett ingatlannak más funkciót találni, így legvalószínűbben közösségi célokat szolgálhatna a jövőben is”. Ennek megfelelt volna a Laczkó Dezső Múzeum ideköltöztetésének ötlete, amelyről 2017-ben S. dr. Perémi Ágota akkori  igazgató azt nyilatkozta, a megvalósításhoz egyelőre keresik a megfelelő pályázatot, mert önerőből megoldhatatlan a rekonstrukció. A felmerült ötleteknél visszatérő elem volt, hogy az épület megközelíthetőségét javítani kell, ahogy megoldás kell a parkolási gondokra is. A legutóbbi, nemrég meghiúsult elképzelés pedig az volt, hogy a közigazgatási bíróság költözik ide egy közösen finanszírozott felújítást követően. Ehhez hasonlóan a vár megközelítését célzó várlift megépítése is elbukott.

-------------------- 

A gyulafirátóti kastély épülete is eladósorba kerül

A gyulafirátóti kastély egykori épülete – ahol korábban a Kastélykert óvoda működött – is az értékesíteni tervezett ingatlanok listájára került. Katanics Sándor, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, nem ért egyet az elképzeléssel, főleg úgy, hogy a rátótiakat meg sem kérdezték róla. Mint fogalmazott, az EKF kiváló lehetőséget nyújthatna, hogy önkormányzati tulajdonban maradva újuljon meg az ingatlan és kapjon új funkciót. A városrészben hiányzik egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kulturális és rendezvénytér, ahol méltó körülmények közé kerülhetne a Hadnagy László-gyűjtemény, illetve akár lenne hely egy szociális jellegű intézményrész kialakítására is, ahol az idősek napközbeni ellátását lehetne biztosítani. Hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a gyulafirátótiak véleménye nélkül tervez a városvezetés és nem mondják el a valós szándékot sem az ingatlan sorsával kapcsolatban, nem tudni azt sem, hogy ki érdeklődött az ingatlan megvásárlása iránt. (Egyes, meg nem erősített hírek szerint itt is a katolikus egyház a jelentkező – a szerk.)


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások