Hirdetés

Aktív passzivistákkal a veszprémiekért

Aktív passzivistákkal a veszprémiekért

2020. február 05. - 06:40

 

Fontos lenne bevonni a veszprémieket a költségvetés készítésébe, éreztetni velük, hogy számít a véleményük. Ezt könnyen meg lehetne valósítani egy keretösszeg elkülönítésével és a rendszer kidolgozásával – véli Szimmer Ákos, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt veszprémi vezetője.

Szimmer Ákos

Hirdetés

Veszprém megyében a négy választókerületből kettőben van jelen a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), Ajkán és Veszprémben. Míg előbbiben az eddigi tapasztalataik szerint aktívabbak a tagok, addig Veszprémben jó együttműködést alakítottak ki a MOST Egyesülettel, és a jövőben több közös akciót is terveznek. Szimmer Ákos hozzátette, az egykor viccpártként indult szervezet a tavalyi önkormányzati választáson több helyen is bejutott a képviselő-testületbe, az ott szerzett tapasztalatoknak pedig nyilván mindenhol hasznát veszik.

Az MKKP alapvető szemlélete a kezdetektől az, hogy amit csinálnak, az legyen szép, hasznos vagy vicces, de legalább kettő ezek közül. Emellett küldetésüknek tekintik, hogy párbeszéd alakuljon ki a politikusok és a lakosok között, felhívják a figyelmet a problémákra, és ha az önkormányzat nem foglalkozik ezekkel, akkor lehetőségeikhez mérten igyekeznek maguk megoldani azokat.

Mint fogalmazott,

nem sopánkodni kell és arról beszélni, ki mit tenne, ha többségbe kerülne egy választáson, hanem neki kell állni és megcsinálni,

legyen szó akár egy pad lefestéséről vagy buszmegállóról. Ezeket a kisebb-nagyobb, az emberektől jövő kezdeményezéseket támogatandó osztották szét a kampánypénzt és a párttámogatásuk egy részét. Az ötleteket bárki beküldhette, egy csak ezzel foglalkozó bizottság pedig kiválasztotta azokat, amelyek közül végül online szavazással dőlt el, ki nyerhet a pályázatával. Így kapott támogatást például több állatmenhely és játszótér, de jutott például éjszakai buszjáratra és felszerelésre a mentőbúvároknak is.

Úgy tapasztalták, sok olyan probléma került elő így, amire az önkormányzatoknál nem figyelnek vagy nem szánnak forrást. Ráadásul a program előnye volt, hogy az embereknek volt beleszólásuk abba, hogy mire költsék el a rendelkezésre álló pénzt, és a folyamat az ötletek begyűjtésétől a tényleges megvalósításig átlátható volt. Emellett aktívan működik a problémabejelentő oldaluk is, a varosfelujitos.mkkp.party is, ahol jelezni lehet, ha valami javításra/helyreállításra/megoldásra szorul.

Szimmer Ákos szerint jó lenne helyben is, ha az önkormányzat elkülönítene egy összeget, amelyről a veszprémiek dönthetnének. Úgy véli, a költségvetés készítésekor elsőbbséget kellene hogy élvezzenek az egészségügyre, oktatásra, munkahelyteremtésre vagy közlekedésre szánt összegek, például az élsporttal szemben. És fontos lenne ezzel párhuzamosan a választók, az itt élők bevonása a döntésbe, ezzel is érzékeltetve velük, hogy fontos a véleményük és az igényeik is.  Ennek első lépése lehet a MOST Egyesület által útjára indított kérdőív, amelynek célja felmérni, mire költenének a veszprémiek a városi költségvetésből. Mint mondta, a visszajelzések nagyon pozitívak, pár nap alatt már több százan töltötték ki és osztották meg véleményüket az egyesülettel.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások