Hirdetés

Akkor most mi is van az AstraZeneca vakcinával?

Akkor most mi is van az AstraZeneca vakcinával?

2021. március 24. - 10:08
0 komment

 

A brit és svéd összefogásban fejlesztett vakcina januári engedélyezése után több problémába és kérdőjelbe ütközött, most sok ország felfüggesztette, de miért?

Stock photo

Hirdetés

Az uniós országok először nem alkalmazták idősek oltására, így tett Magyarország is. Később mégis elkezdték vele oltani a 60–65 év közöttieket-felettieket is, mivel hatásosnak bizonyult az idős korosztályban is. Aztán március közepén több ország függesztette fel a vakcina alkalmazását, mert felvetődött, hogy mellékhatásként vérrögképződés is előfordulhat viszont továbbra sem bizonyítható az összefüggés. Az összesen 17 millió beoltott személyből 15 mélyvénás trombózisos és 22 tüdőembóliás esetet jelentettek, ami 0,00021 százaléknak felel meg. Összefüggést még nem találtak az oltás és a megbetegedés közt, írja a 24.hu, ezt pedig egy több tízezer fő bevonásával készült tanulmány is alátámasztja.

„Kemenesi Gábor virológus arról beszélt, hogy ilyen adatok mellett az AstraZeneca vakcinájának előnyei magasan az esetleges hátrányok felett vannak. Ez az ügy inkább a gyógyszer-engedélyeztetési folyamat kulisszái mögé enged bepillantást, és nem járványkezelési kérdés. Ha van bármi összefüggés az oltóanyag és a vérrögképződés között, akkor ezt rendkívül ritka mellékhatásként bele kell tenni a készítmény leiratába. Ez tehát elsősorban nem egészségügyi, hanem jogi kérdés.” - olvasható a 24.hu cikkében. Tehát Magyarország jól döntött azzal, hogy folytatta a vakcina használatát.

A hatékonyságról szóló tanulmányok ellenére a tegnapi nap folyamán az Egyesült Államok Országos Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete kiadott egy közleményt eredményeiket illetően. Az adatok alapján megkérdőjelezték a vakcina hatásossági százalékát, és utaltak arra, hogy a gyártó régebbi, elavult adatokból dolgozhatott. Fontos megjegyezni, ez nem biztonsági, hanem hatásossági kérdéseket vetett fel.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások