Hirdetés

Aggasztónak tartja az amerikai és francia külügy a Klubrádió elhallgatását

Aggasztónak tartja az amerikai és francia külügy a Klubrádió elhallgatását

2021. február 10. - 10:29
0 komment

 

Reagált a nemzetközi közvélemény a Klubrádió elhallgatására.

MTI / Kovács Tamás

Hirdetés

A széles nemzetközi közvélemény - beleértve sajtótermékeket és kormányzatokat - felfigyelt a Klubrádió elnémulására. Egyértelműként kezelték az, hogy ez hazánkban nem kirívó eset, hanem tendenciába illeszkedik. Ned Price, az amerikai külügy szóvivője aggodalmát fejeztek ki a sajtószabadság magyar helyzetének romlása miatt. Egy újabb független fórum ellehetetlenítése újabb csapást jelent. "Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy támogassa a nyitott médiaviszonyokat, tartsa fenn a jogállamot és kövesse az átláthatóság elveit" - nyilatkozta a szóvivő.

A francia külügy is hasonló aggodalmat fogalmazott meg, Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő azt nyilatkozta, hogy "a sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik". Határozottan meg is szólította a magyar kormányt: "Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen".

De reagált az Európa Tanács emberi jogi biztosa is, Dunja Mijatovics azt mondta, hogy "Magyarországon egy újabb független hangot hallgattatnak el, ez pedig vereséget jelent a sajtószabadság számára".

A diplomáciai testületek megszólalásán túl a nemzetközi sajtó is foglalkozott a Klubrádióa elhallgatásával. A Reuters azt írta, hogy "Orbán alatt az állami műsorszolgáltatók alig tekinthetők többnek, mint kormányzati szócsövek, eközben pedig számos médiaintézményt bezártak vagy kormánybarát tulajdonosok kezére juttattak az elmúlt években". Ehhez hasonlóan számolt be a történtekről a Washington Post, a Bloomberg és a Spiegel is.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások