Hirdetés

4 pontban arról, ami a 2022-es esélylatolgatásokból kimarad

4 pontban arról, ami a 2022-es esélylatolgatásokból kimarad

2021. február 24. - 07:22
0 komment

 

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a szeged.hu oldalon tette közzé elemzését.

MTI / Sóki Tamás

Hirdetés

Bár egyre több írás jelenik meg arról, hogy milyen esélyekkel vág neki a két politikai oldal a 2022-es választásnak, több tényezőről kevés szó esik. László Róbert, a Political Capital elemzője 4 pontban ezeket vette számba.

1) "A járvány és a nyomában járó gazdasági válság a legfőbb bizonytalansági tényező"

A Fidesz 11 éves kormányzása alatt hatalma most látszik a leginkább instabilnak. Igaz, közelítette már meg az ellenzék 2010 kétszer is a Fideszt, 2012-ben és 2015-ben, azonban az akkori hullámvölgyek nem álltak közel választásokhoz. A mostani, koronavírus okozta válság azonban épp a kampányra fejtheti ki hatását a kormány népszerűségére nézve. Ahhoz azonban, hogy ebből az ellenzék profitálni tudjon, kormányzóképesnek kell tűnnie.

2.) "A Fidesz valamiért jobban akarta a közös listát, mint maga az ellenzék"

Nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy választási törvény módosításaival a kormány miért terelte az ellenzéket a közös lista irányába, amikor az ellenzéki pártok amúgy is erre hajlottak. Lehetséges, hogy a különutasságot tervező Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az együttműködő hat ellenzéki párt között akarta élezni a konfliktust. Az viszont tény, hogy így nagyon egyszerű a kormányzat számára "gyurcsányozni" az ellenzéket.

3.) "Tévhit, hogy a kormányzat már nem rajzolhatja át a választókerületeket"

Továbbra is adott az, hogy a Pest megye aránytalan választási körzetek miatt módosítani kellene az egyéni választókerületeket. Hiába közeledünk az országgyűlési választás időpontjához, arra vonatkozóan nincs tiltás, hogy a következő hónapokban még módosítsák a választási térképet. Ha pedig úgy teszik, mint ahogy a mostanit megrajzolták, akkor úgy fog fogni a ceruza, hogy az a kormánypártoknak kedvezzen.

4.) "A 106 egyéni választókerület erőviszonyai ma még aligha jósolhatók meg"

A 2018-as eredményekből csak komolyn fenntartásokkal érdemes becsléseket végezni '22-re nézve, ugyanis az akkori különböző ellenzéki jelöltekre és pártokra leadott szavazatok, még nem adhatók össze egyértelműséggel.

További meglepetéseket hozhatnak még az előválasztások, ahogy az is új politikai klímát fog teremteni, ha a listavezető miniszterelnök-jelölt személyében vezetőt kap az ellenzéki együttműködés.

Via szeged.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások