Hirdetés

3300 milliárdnyi támogatást nem kér a kormány az EU-tól

3300 milliárdnyi támogatást nem kér a kormány az EU-tól

2021. május 13. - 09:03
0 komment

 

Szerda este küldte meg a magyar kormány a helyreállítása alap felhasználásáról szóló tervét.

MTI fotó

Hirdetés

Szerda, azaz tegnap este küldte meg az Európai Bizottságnak a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállási Eszköz felhasználásáról szóló tervezetét. Az összesen 750 milliárd eurós csomagot azért hívták az EU tagállamai életre, hogy abból segítsék a koronavírus okozta sokkból a talpraállást. Ez az a támogatás, amelyet tavaly év végén a magyar és a lengyel kormány vétóval fenyegetett. Orbán több ízben negatívan szólt arról, hogy a felerészben hitelből álló támogatás esetén azért is tiltakozunk, mert mi nem akarunk eladósodni. Az igazság azonban az, hogy ez a hitel szinte ingyen van, sokkal kedvezőbb, mint azok, amiket az oroszoktól vagy Kínától veszünk fel.

A támogatás elköltéséről szóló első tervezetét április 23-án mutatta be Brüsszelben, azonban a Bizottság azt negatívan értékelte. Leszögezte azt is, hogy a kiszervezett egyetemeknek nem hajlandó pénzt adni. Bár a megbeszélést a magyar fél nem kommentálta, meglepetésre utána a kormány kijelentette, hogy a hitelt nem veszik fel, csak a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást.

A felsőoktatásra a kormány 1200 milliárd forintot szánt volna ebből a csomagból. Brüsszel garanciákat kért volna arra, hogy nem ellenőrizetlen kezekbe ad majd pénzeket, és hogy az egyetemek szentásuai is rendelkezzenek az új alapítványokhoz hasonló jogokkal, de ebbe a kormány nem ment bele. Ennek eredményeként a mostani tervezetből már látszik, hogy a kormány a helyreállítási alapból alig kérne a felsőoktatásnak pénzt. Az oktatásra szánt felsőoktatásra és családvédelemre szánt több mint 1600 milliárd forint helyett csak 510 milliárdot. De nagyon megvágták a zöld közlekedésre szánt pénzeket is. A tervezett 1417 milliárd helyett csak 625-öt kérne rá a kormány.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások