Hirdetés

23 milliárdért is ugyanolyan lassúak a vonatok Balatonfüred környékén

23 milliárdért is ugyanolyan lassúak a vonatok Balatonfüred környékén

2021. július 22. - 07:30
0 komment

 

Egyelőre úgy fest, hiába költöttek 23 milliárd forintot egy északi parti vasútfelújításra.

MTI fotó

Hirdetés

Egy hónapja adták át ünnepélyesen a Szabadbattyán és Balatonfüred közti felújított vasúti szakaszt. Egy hosszabb távú projekt első fázisa volt az 55 kilométeres táv felújítása. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 23 milliárdot költött a munkálatokra, amelybe a villamosítás és négy állomás felújítása fért bele. A MÁV pedig vágányszabályozással és pályafenntartással vett részt benne.

A vasút a beruházással az utazási idő csökkentését és a gyors vasúti kapcsolatot ígérte. Ez azonban nem valósult meg, mert már az átadást követő napokon közvetlenül késésre, járatkimaradásokra és törlésekre kellett számítani ezen a szakaszon.

A NIF a nyári hőségre fogta azt, hogy sebességkorlátozásokat kellett bevezetni ezen az 55 km-es távon. Szalay Áron, a Közlekedő Tömeg Egyesület elnöke úgy látja, hogy a rossz munkavégzés az újbóli késések oka: "Úgy tűnik, hogy ezek a pályafenntartási munkák bizonyos kivitelezési hibákkal sikerültek csak, másképpen elég nehezen lenne magyarázható, hogy már az átadás utáni napokban, hetekben 40-es, 60-as, sőt bizonyos esetekben 20-as sebességkorlátozásokat bevezettek, miközben a Balatonfüreden túli szakaszon, amit a felújítás nem érintett, nem volt szükség ilyen sebességkorlátozások bevezetésére." A problémákat pedig az eltelt hónapban sem sikerült kijavítani. Az elnök hozzátette, hogy az útszakasz hibái átfogóbbak, "itt már a pályafenntartás nem tud hosszú távú megoldást nyújtani, mert elöregedett vágányokról van szó, erre is kellett volna költeni, és ez eredetileg része is volt a projektnek, de költségcsökkentési okokból végül elmaradt”.

A NIF a hibák kijavításáról érdeklődve azt írta, hogy várhatóan július végére fejeződnek be.

Via 444

(A fotó csak illusztráció.)

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások