Hirdetés

2021 januárjától már igényelhető a lakásfelújítási támogatás

2021 januárjától már igényelhető a lakásfelújítási támogatás

2021. január 13. - 11:44
0 komment

 

2021 januárjától már igényelhető az új otthonteremtési támogatások legnépszerűbb eleme a lakásfelújítási támogatás is. Az igényléshez szükséges kérelmet, nyomtatványokat, nyilatkozatokat a bankmonitor.hu cikke foglalja össze.

Stock photo

Hirdetés

A bankmonitor.hu cikke alapján az igénylés folyamata ezen lépések szerint zajlik:

 

1. Kérelem

A kérelem ezen a linken elérhető. A dokumentum mellé egy tájékoztató is társul, amit érdemes átolvasni.

 

2. Vállalkozási szerződés

Minden vállalkozóval szerződést kell kötni, ez tartalmazná a munkálatokat, melyeket az adott mester elvégez. Formanyomtatvány is készült a vállalkozási szerződéshez kapcsolódóan, érdemes azt használni, bár nem kötelező, elfogadható bármilyen a jogszabályoknak megfelelő vállalkozóval kötött szerződés, viszont ez biztosan tartalmaz minden fontos elemet.

 

3. Számlaösszesítő

Az elvégzett munkákról kötelező a számlákat benyújtani az igényléshez. Az összes számlát pedig egy számlaösszesítő dokumentumban is szerepeltetni kell – ez segíthet a bírálónak amennyiben sok számla kerül benyújtásra. (Akkor is szükséges számlaösszesítő, ha egy számla kerül csak benyújtásra az igényléshez.)

Készítettek a számlaösszesítőről is egy minta dokumentumot, ezt sem kötelező használni, azonban a kérelemhez csatolt dokumentumnak az alábbi adatokat mindenképpen tartalmaznia kell:

számla sorszáma; kiállítás dátuma; kiállító megnevezése; kiállító 11 számjegyű adószáma; tevékenység megnevezése – rendeletnek megfelelően -, amit elvégzett a kivitelező; kifizetett bruttó összeg; áfa nagysága.

Ha egy számlát több – a jogszabály által elfogadható tevékenységre állítottak ki -, akkor az a számlaösszesítőben tevékenységenként külön-külön sorban kell szerepeltetni. (Vagyis egy számla több sorban is megjelenhet.)  Ebben az esetben az adott sorban az adott tevékenységhez kapcsolódóan kifizetett összeget kell szerepeltetni. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a számlán szereplő végértéket a számlaösszesítőn külön sorokban szereplő összegek együttesen ne haladják meg.

 

4. Nyilatkozatok

Az 1. számú nyilatkozaton az igénylő lenyilatkozza büntetőjogi felelőssége tudatában, hogy megfelel a támogatás feltételeinek és a kérelmen a valóságnak megfelelő adatokat tüntetett fel. Az 1. számú nyilatkozat itt elérhető.

A 2. számú nyilatkozatot akkor szükséges kitölteni, ha házas, élettársak együttesen igénylik a felújítási támogatást. Ebben gyakorlatilag a társigénylő felhatalmazza házas, élettársát, hogy benyújtsa támogatás iránti kérelmet. A 2. számú nyilatkozat itt elérhető.

A 3. számú nyilatkozaton az igénylő felhatalmazza a Kincstárat, hogy a jogosultság megállapítása céljából az adóhatósággal egyeztessen, illetve ellenőrzés céljából az adatokat a kormányhivatalnak átadja. A 3. számú nyilatkozat itt található.

A 4. számú nyilatkozatra akkor van szükség, amennyiben a szülők már külön élnek és mindkét félnél él legalább egy gyermekük. Ebben a helyzetben mindkét szülő legfeljebb a támogatás felére lehet jogosult, kivéve, ha lemond az egyik fél a támogatás igényléséről a másik javára. Ezt a lemondó nyilatkozatot lehet megtenni a kérdéses dokumentumban. A 4. számú nyilatkozat itt megtalálható.

 

További dokumentumokról a kérelem végén szerepel egy lista, amelyen megtalálhatók a kötelező és opcionális dokumentumok is, amiket be kell nyújtani.

 

A benyújtás lehetséges:

1. Elektronikus úton:

Online is meg lehet igényelni a támogatást ügyfélkapun keresztül. Ott belépve a SZÜF felületén (A Tulajdon/ingatlan menüpont alatt) elérhető a kérelem. A “Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására” nyomtatvány elektronikus kitöltésével, a szükséges adatok megadásával, valamint az előírt dokumentumok csatolásával indítható el az igénylés.

2. Postai úton:

A kitöltött kérelmet és a nyilatkozatokat eredetiben, valamint a szükséges dokumentumok másolatát postai úton is el lehet küldeni. Címzett: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest.

3. Személyesen:

Személyesen a kormányablakban is elindítható az igénylés. Ehhez szükséges a kérelem és a nyilatkozatok eredeti példánya, valamint az előírt dokumentumokról a másolatok.

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások