Hirdetés

100 éves Keleti Ágnes olimpikon

100 éves Keleti Ágnes olimpikon

2021. január 09. - 12:12
0 komment

 

Ma, azaz január 9-én ünnepli századik születésnapját Keleti Ágnes olimpikon.

MTI / Kovács Tamás

Hirdetés

1921. január 9-én, azaz éppen száz éve született Budapesten Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok tornász. Ő a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Születésnapja alkalmából ünnepséget rendeztek, ahol újságírói kérdésre azt válaszolta: "élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet".

Hozzátette azt a kívánságát, hogy "csak szép idő legyen". A sportoló rendkívüli életútjáról Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes címmel Oláh Katalin készít dokumentumfilmet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A héten, szerdán jelentette be az Újpesti Torna Egylet, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el felújított tornacsarnokát. A melbourne-i olimpiai utáni új hazájában, Izraelben pedig ő adja a nevét a szertorna-bajnokságnak.

Már 1940-ben, 19 évesen megnyerte az első bajnokságát itthon, mégis zsidó származása miatt minden sporttevékenységtől eltiltották. A vészkorszakot álnéven álpapírokkal Szalkszentmárton bujdokolva sikerült átvészelnie, édesapja és több családtagja azonban Auschwitzban halt meg. Édesanyját és testvérét Raoul Wallenberg mentette meg Budapestről.

A második világháború után elindulhatott számára az élet, és visszatért a sporthoz, a Testnevelési Főiskola tanára is lett. 1947 és 1956 között különböző szereken 46-szoros magyar bajnok, ebben az első a magyar tornásztörténelemben. 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben szerzett olimpiai aranyat, utóbbi alkalommal négyet is. Világbajnoki címet Rómában szerzett 1954-ben. A magyar sportolók összesített rangsorában Gerevich Aladár vívó mögött a második.

Melbourne-ből már nem jött vissza Magyarországra, hanem Izraelbe alijázott. Kint magyar férjet választott magának, két fia született. Fontos szereplője lett a megszülető izraeli sportéletnek, 1958 és 1980 között az izraeli tornaválogatott szövetségi kapitánya volt.

Mind Izraelben, mind hazánkban megszámlálhatatlan kitüntetés birtokosa. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások