Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást

Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást

2019. április 22. - 09:40

 

Az ukrán elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 54,43 százalékának összeszámlálása után Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt vezet 73,02 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 24,64 százalékon áll – tájékoztatott hétfőre virradóra a Központi Választási Bizottság (CVK) a honlapján.

Volodimir Zelenszkij

Petro Porosenko már vasárnap este elismerte a vereséget.

A 41 éves Volodimir Zelenszkij évek óta játszott elnököt tévés komédiákban, többek között azzal viccelődött, hogy Porosenko azért akar megint elnök lenni, hogy ne kelljen börtönbe mennie. Aztán beszállt a politikába, nyugatos üzenetekkel, NATO- és EU-csatlakozást ígérve, és főleg korrupcióellenes szlogenekkel.

Az elnökválasztás első fordulójában közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő elnök, Porosenko – azóta pedig többek között volt egy stadionban rendezett vita, amit ugyan maga Zelenszkij javasolt, de mivel nem tudtak megegyezni az időpontban, ezért nem ment el, Porosenko egyedül válaszolt a kérdésekre. A választás előtti pénteken aztán mégis megtartották a vitát, több tízezer néző előtt.

Politico elemzése szerint a döntő pillanat az volt, amikor a szavazók elhitték, hogy a tévéből jól ismert figura tényleg megnyerheti a választást. Porosenko erre már nem tudott reagálni. Az viszont nagy kérdés, hogy az elnöki poszttal mit kezd majd Zelenszkij, mert oda már nem lesznek elegek a viccek. Lesz egy kemény ellenzéke, és az ország sorsára közben továbbra is döntő hatással vannak az oligarchák, és persze Oroszország is.

mti / 444.hu