Hirdetés

WHO: Mindenhol viseljünk szájmaszkot, ahol nem lehet távolságot tartani

WHO: Mindenhol viseljünk szájmaszkot, ahol nem lehet távolságot tartani

2020. június 06. - 10:26

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását azzal, hogy a védőeszközök használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol magas a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, írja az MTI.

Illusztráció: pixabay.com

Hirdetés

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az utóbbival kapcsolatban példaként említette:

  • a tömegközlekedési eszközöket,
  • üzleteket, illetve
  • egyéb beltéri forgalmas helyeket. 

A WHO ajánlása emellett a szövetből készült, nem orvosi maszkokkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket. Ezeknek legalább három – különböző anyagból álló – rétegből kell készülniük. A  hatvanévesnél idősebbeknek és az alapbetegségekben szenvedőknek különösen javasolják az orvosi szájmaszk viselését olyan nyilvános helyeken, ahol fennáll a fertőzés veszélye.

Gebrejeszusz ugyanakkor figyelmeztetett, hogy önmagukban a maszkok nem védenek a fertőzéstől, és nem helyettesíthetik a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást. „A maszkok önmagukban nem tudnak megvédeni a Covid–19-fertőzéstol" – hangsúlyozta.A WHO főigazgatója kiemelte, hogy a fertőzötteket továbbra is következetesen el kell különíteni, a kapcsolatokat fel kell tárni, a fertőzésgyanús személyeket pedig tesztelni kell. „Minden ország számára ez a legjobb védekezés a Covid–19 ellen" – tette hozzá.

A WHO legutóbbi, áprilisi ajánlásában még nem javasolta a szájmaszkok tömeges viselését.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások