Weber: Orbán vagy mindenben enged, vagy ki lesz zárva a Néppártból

Weber: Orbán vagy mindenben enged, vagy ki lesz zárva a Néppártból

2019. március 13. - 09:05

 

Tegnapi, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszéléséről először adott interjút Manfred Weber a német köztelevízió, a ZDF Heute Journal című hírmagazinja számára a találkozó után kialakult álláspontjáról, szúrta ki a Mérce.

Weber tegnap Budaesten tárgyalt Orbánnal. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az interjúban Manfred Weber a délutáni, budapesti sajtótájékoztatótól merőben eltérő, konfrontatív hangot ütött meg Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben. 

Az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje a műsorban többek közt azt mondta, hogy a Néppártban  „elfogyott a türelem” a legutóbbi plakátkampány után.

Weber az interjúban leszögezte, hogy az akadémiai szabadság nem alku tárgya, így azt be kell tartani, Orbán pedig ebben az ügyben be fogja adnia a derekát, ha nem akarja a Néppárton kívül találni magát.

Mint mondta, a magyar miniszterelnöknek világossá kell tennie, hogy hosszú távon is változtat a viselkedésén és bocsánatot kell kérnie.

A Néppárt frakcióvezetője  úgy fogalmazott, hogy számukra nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem az értékeik alapvetései, amelyeket „szigorúan meg fognak védeni Orbántól”.

Az esetleges kizárásról az Európai Néppárt egy hét múlva, március 20-án dönt majd.