Hirdetés

Weber odaszúrt a magyar kormánynak: az EU nem pénzkiadó automata

Weber odaszúrt a magyar kormánynak: az EU nem pénzkiadó automata

2020. június 13. - 14:12

 

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Brüsszel mind a vírus miatt szükségessé vált mentőcsomag, mind az új, hosszú távú költségvetés esetében attól tegye függővé a támogatásokat, tiszteletben tartják-e a tagországok a jogállami normákat – számolt be a Süddeutsche Zeitung cikkéről a Népszava.

Forrás: wikimedia

Hirdetés

A kemény fellépéssel kapcsolatban Manfred Weber elmondta: az EU nem pénzkiadó automata, hanem értékközösség. Sürgette, hogy erősítsék az EP ellenőrző szerepét a szubvenciók felhasználása kapcsán, mert vissza kell szorítani a korrupciót, valamint a pazarlást. A lap megjegyzi: a jogállami kritérium alkalmazását a bizottság elnöke javasolja, Magyarország és Lengyelország viszont kézzel-lábban tiltakozik ellene. Ám ez nem véletlen, hiszen a két kormány ellen uniós eljárás van folyamatban a demokrácia körüli aggályok miatt.

Weber szerint a kedvezményezett országok nem élhetnek vissza a többiek szolidaritásával, vagyis a nekik szánt pénzből rendbe kell tenni a járvány folytán megingott gazdaságukat. Azaz felelősséget kell tanúsítaniuk, tehát növekedést kell elérniük és állásokat kell teremteniük. Hozzátette: ezért kell szigorúan megszabni a felhasználás feltételeit, illetve kidolgozni a visszafizetés kritériumait, különben csak az adósságok nőnek, de a jövőből nem lesz semmi.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások