Hirdetés

Vélemény – Pénz és hatalom

Vélemény – Pénz és hatalom

2020. június 15. - 13:28

 

Figyelem! Előre szólok, hogy áradni fog a demagógia a soraimból, mert bolond ez a mai magyar világ.

Illusztráció: pixabay.com

Hirdetés

A vírus elleni harcban odaadással teljesítő egészségügyieket – akik közül aránytalanul sokan meg is betegedtek és a rendeletek miatt a kiegészítő jövedelmeiktől is elestek – „listázták”, hogy ki érdemes a bruttó félmillió forintos pótlékra. A listáról viszont könnyen le lehet maradni, vagy egy ismeretlen kéz a felkerültek közül csendben lehúzhat valakit, ahogy meg is történt. Válság van, spórolni kell!

Aztán halljuk a hírekben, hogy milliárdért épül kollégium. A határon túl. Aztán fehérorosz templomra is jut százmilliós tételben. A magyar egészségügyben helytálltaknak pedig spórolós lista a jussuk.

A pártok támogatását visszavágták, az önkormányzatoktól a bevételeiket elvették, mert a válságban kell a pénz. Közben viszont szórják azt rendesen. Itt van például a nyakunkon a milliárdokba kerülő, nemzeti konzultációnak becézett „Kubatov-lista frissítés”. Aztán az sem két fillér, ahogy tudatják a kormányplakátok a válságban alkalmazott mentési módszereket.  A valóságban meg ez a mentés a közgazdászok szerint semmit sem ér vagy csak elenyésző kisebbséget érint.

A legújabb őrület, hogy az államalapítás megünneplésére több pénzt próbál a kormány elégetni a tűzijátékokkal és egyebekkel, mint amennyit a Lánchíd felújítására szán. Normálisak ezek? A híd tönkremegy, de felette tűzijáték van?

Szűkebb világunk, Veszprém is – kormánypártiság ide, 2023 Európa Kulturális Fővárosa program oda – gazdasági csőd felé menetel, ha már meg nem érkezett! A kormánypárti országgyűlési képviselőnk és a kormánypárti polgármester meg sunyít és lapít. Á, dehogy, hazudtam. Rosszabbak! Úgy tesznek, mintha minden rendben lenne! Tücsök üzemmódban ünnepelnek meg egy fűnyírást, avatnak fel egy kőrakást is. Közben dicshimnuszokat zengenek önnön nagyszerűségükről és a tartóikról, akik nélkül soha nem jutottak volna odáig, ahol most vannak.

Az egyetemünk feldarabolását megszavazta hát hálából a képviselőnk, minden fogadkozása ellenére. A polgármester meg zokszó nélkül veszi tudomásul, hogy a város bevételeit a működésképtelenségig visszavágják.

Pedig azt hiszem, a busztársaságuk még vagy ezer évig csak viszi a pénzt! De hát a kormánypárt iránti lojalitás mindennél fontosabb. Ha szólni mernének, akkor oda lenne a zsíros képviselői javadalmazás, a polgármesteri stallum, hogy a hatalmi mámorból való kijózanodást ne is említsem. Egy pillanat alatt visszakerülnének oda, ahol a fidiotizmus előtt voltak! Ez rosszindulatú megállapítás lenne? Emlékszik még valaki Navracsicsra? Simicska vagyona és helyzete hogyan alakult?

De lesz uszodánk! Végre. Picinyke bibi, hogy ez az uszoda nem a város szerves fejlődése révén jött létre. Az uszoda fenntartására egy petákja sincsen a városnak. Ígérete és talán már szerződése is van viszont az állammal, hogy a költségeit majd az állja. De meddig? Természetesen addig, amíg a város és a térség ura megfelelően viselkedik és kiszolgálja a tartóit. Ha netán elveszítenék a hatalmukat vagy kifejlődne a gerincük, akkor abban a pillanatban megkapná a város az uszodát önerős fenntartásra. Olyan ez, mint a luxusautó a csórónak ajándékba. Ahogy a költségei a nyakába szakadnak, átok lesz az az ajándék! Ahogyan átok Szombathelynek is a stadionja.

A város függetlensége így sok-sok évre elveszni látszik. Nagyon úgy áll, hogy önerő itt semmire sem lesz. Lehet pitizni és szolgálni minden kis kátyúzásért, csatornafelújításért. A válság vége pedig még sehol sincsen. A megreccsent cégektől várt bevételek sem tűnnek túl biztosnak, ha romlik a helyzet. Persze, hitelt mindig lehet felvenni, az annyira jó üzlet egy önkormányzatnak. Pécsett például évtizede küzdenek a csődhelyzettel, ami azért elég riasztó. Az okos más kárán tanul. Persze, ennek az országnak a lakói szinte semmiből sem tanulnak. Aztán jön a sírás és a hibáztatás, ahogy az történni szokott.

Kovács József


 
Hirdetés

Friss hozzászólások