Hirdetés

Vélemény – KSH, a viccintézet

Vélemény – KSH, a viccintézet

2020. június 30. - 18:12
0 komment

 

Jönnek az adatok a KSH-tól. Szép számokat közölnek a válság hatására munkájukat elvesztőkről. Persze, ez összeütközik a tapasztalattal, úgyhogy meg kell magyarázniuk. Késői adatfelvétel és a módszertan miatti csúszás az oka, hogy kamu számokat produkálnak, és a számaik rendre alacsonyabbak, mint ami a valóságban tapasztalható a munkaügyi hivataloknál. A propagandasajtóban irkálók a kamu számsorok alapján persze szép cikkeket szülnek a fidiotizmus nagyszerű válságkezeléséről.

Illusztráció: pixnio.com

Hirdetés

Aztán itt van az inflációs számuk is. Azok pedig, akik a keresetükből vásárolnak, sehogy sem értik, hogyan lehetséges, hogy ugyanazt vásárolva egyre vékonyabb lesz a pénztárcájuk a számla kifizetése után. Pedig a KSH azt mondta, hogy csupán 2,4% volt az infláció. Jó, ezt áprilisban mondta. Majd hamarosan megmondja, hogy mi a helyzet az első fél évben. Aztán azon ámulhatunk! Merthogy a bevásárlólista alapján jó 10%-os a kiadásnövekedés a családi kasszában. 2,4%? Kacagjunk. Illetve a nyugdíjasok aggódjanak! Kaptak egy januári emelést, és úgy tűnik, hogy reálnyugdíj-növekedés állapotában leledzenek a KSH kamuzása alapján. A novemberi „valós” és az idén januári számított infláció közötti kompenzálást előíró törvény szerint eddig nem jár nekik semmiféle korrekció! Márpedig a KSH ügyes, és novemberben is tud szép számokat kimutatni. Persze, választás közeleg, és a legfőbb vezír juthat olyan következtetésre, hogy a csodás gazdasági helyzet miatt ad pár vásárlási utalványt mindentől függetlenül. Csak a népszerűségén ne essék csorba!

Ma pedig kiadták a hurrájelentésüket az átlagbér nettójáról, ami áprilisban 266 100 magyar forint volt.

Most bizonyára sokan furcsán néznek. Ez meg hogyan jött ki? Természetesen bűvészkedéssel.

Első körben csak a teljes foglalkoztatásban alkalmazottak bérét számolják bele. A járvány miatt részmunkaidőre áttértek, csökkentett fizetésűek bére kimaradt. Ezen kívül csak az 5 főnél több foglalkoztatottat alkalmazó gazdasági egységek bérezését számolják. Ahol nincs 5 fős létszám, azok kimaradnak. Kimaradnak a közmunkások is, mert ők nem bért kapnak. Kimaradnak azok, akik elveszítették a munkájukat, hiszen ők sem bért kapnak, hanem álláskeresési járadékot. Aztán az átlagszámítás turpissága is ott van a módszerben. Mindenkinek a keresetét összeadják, elosztják a létszámmal, és ott van a csodás szám. Ha a mediánt határoznák meg, az még a számításba vettek körének trükközésével sem lenne ilyen gyönyörű. Merthogy a medián bérnél azt kell meghatározni, mi az a bérközép, aminél pont annyian keresnek többet, ahányan alá kerülnek.

A feketeleves pedig még hátravan. A forintunk eléggé elinflálódott, lerongyolódott az euróhoz és a dollárhoz képest. Emiatt a fizetésemelések értéke szintén elkopott. Ilyenkor szoktak felsikoltani azok, akik kormánypártiak, hogy itt Magyarországon a forint a fizetőeszköz, abban kell számolni! Ezzel pici baj van. Az energiahordozókat, az élelmiszerek több mint felét, a műszaki és ruházati cikkek 80 százalékát nem itthon állítják elő, vagy pedig importból származó hozzávalókat tartalmaznak. Azok, akik a külföldi nyaralás kockázatát is vállalják, a gyenge forint miatt szintén veszítenek. Szóval baj van a forint leértékelésével. Az igazi baj akkor lesz, ha az európai infláció beindul. Márpedig úgy tűnik, hogy mocorogni kezdett. A 0,1%-os eurózónás várt inflációs adat felkúszott 0,4%-os szintre. Az Európai Központi Bank pedig „nyomtatja” a bankókat tovább, hogy a válság kárait kompenzálja. Az álmoskönyvek szerint ez nem jó jel. Magyarországnak pedig az MNB kamatcsökkentésével kell reagálnia a lengyel, cseh jegybank kamatcsökkentéseire, hogy a befektetőknek szép számokkal tudjon kedveskedni. A forintot ez tovább gyengíti. Az inflációban ez az adat továbbgyűrűzik. Vagyis a KSH-nak egyre ügyesebben kell számolnia, hogy az adatai szép világot mutassanak. Ja, hogy közben viccintézet lett emiatt? Kit érdekel?

Kovács József

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások