Újabb egymilliárd forintot költenek az adófizetők az évekig Milánóban parkolt Sámándobra

Újabb egymilliárd forintot költenek az adófizetők az évekig Milánóban parkolt Sámándobra

2019. szeptember 27. - 12:51

 

Karcag kapja a pénzt, ott állítják fel újra a Milánói Világkiállítás magyar pavilonját.

A kormány 1 milliárd 108 millió forintot hagyott jóvá Karcagnak, a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítésére – szúrta ki a Napi.hu Magyar Közlönyben. A határozat szerint a kormány 2 milliárd 215 millió forintot csoportosít át az idei költségvetésben a települési önkormányzatok támogatásán belül úgy, hogy konkrétan megjelöli a kedvezményezetteket. A pénz felét a karcagi önkormányzat kapta a Sámándob újjáépítésére.

A lap emlékeztet, a karcagi önkormányzat január végén a Maxicargó Kft.-vel szerződött a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának újjáépítése elnevezésű projekt keretében a területrendezési, út, parkoló és alapközmű előkészítő munkáinak elvégzésére, nettó 298 millió forintért. A nyertes cégnek az építménynek kiszemelt karcagi, Fürdő utcai területen június 30-ig kellett befejezni a munkát.

A magyar kormány először 2015. december végén döntött arról, hogy – a több milliárd forint állami támogatással megvalósult – Milánói Világkiállítás pavilonját újjáépítik Karcagon, az olaszországi projekt lezárását, a terület rekultivációját és a pavilon hazaszállítását pedig az állami tulajdonú Carpathia Kft.-re bízták, és ehhez 500 millió forint támogatást is jóváhagytak. Szőcs Géza, az expó magyar részvételért felelős kormánybiztosa 2015 decemberében azt is bejelentette, hogy a pavilon a kormány döntése értelmében Karcagra kerül, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja be.

A kormány 2017 márciusában hozott határozatot arról, hogy Karcag számára az expópavilon elhelyezésére és újjáépítésére, ott kulturális és hagyományőrző tevékenységek befogadására 2017-ben 329 millió forint, míg 2018-ban 1 milliárd 108 millió forint költségvetési támogatást biztosít.

via hvg.hu