Ügyészség: Simonka György bűnszervezetet irányított

Ügyészség: Simonka György bűnszervezetet irányított

2019. október 03. - 08:02

 

Januárban kezdődik Simonka György pere, akit bűnszervezet irányításával vádol az ügyészség.

Fotó: Simonka György Facebook oldala

A fideszes képviselő feleségét és unokahúgát is a vádlottak padjára ültetik, még az édesanyja is a vádhatóság látókörébe került. Bevett gyakorlat volt, hogy Simonka György helyett sokszor a felesége vette át a pénzt, az érintettek tisztában voltak a politikus vezető szerepével a bűnszervezetben, állítja az ügyészség.

A 24.hu úgy értesült, hogy a Békés megyei politikus az ügy harmadrendű vádlottja, míg a feleségének, Simonkáné Gábor Mariannának ötödrendű, az unokahúgának, Tóth Renátának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon. Ők több olyan gazdasági társaságban is tulajdonosok vagy tisztségviselők voltak, amelyek az ügyészség szerint részét képezték annak a céghálónak, aminek segítségével Simonkáék végrehajtották a költségvetési csalásokat. Simonka felesége cégvezető is volt abban a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amelynek tevékenysége a politikus és 32 társa elleni vádemelés középpontjában áll.

A 24.hu arról ír, hogy a kormánypárti képviselő ellen több súlyos vádat fogalmazott meg az ügyészség, amely egyértelműen Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának. A politikus csaknem az összes vádpontban érintett, így felelnie kell:

  • üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás,
  • kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés,
  • vesztegetés elfogadása,
  • továbbá hamis magánokirat felhasználása miatt is.