Trócsányi László humanitárius segélyezésért felelős biztos lehet

Trócsányi László humanitárius segélyezésért felelős biztos lehet

2019. szeptember 09. - 06:38

 

Nem pont erre a posztra szánta volt miniszterét Orbán Viktor.

A humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos pozícióját kaphatja meg Trócsányi László a következő Európai Bizottságban – írja a Euronews. 

A biztosok listáját hivatalosan kedden jelentik be, és addig még némileg változhat a helyzet, de a lap bizottsági forrása szerint a magyar kormánypárt jelöltje lemarad az Orbán Viktor által neki szánt szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős tárcáról.

A Euronews emlékeztet: a humanitárius segítségnyújtással a ciprusi biztos, Hrisztosz Sztilianidész foglalkozott a 2014 és 2019 között működő Juncker-bizottságban. Őt válthatja a 63 éves magyar jogász a november 1-jén felálló új testületben, amelynek elnöke a német Ursula von der Leyen lesz.

A humanitárius EU-biztos feladata, hogy a tagállamokat ért katasztrófák, természeti csapások esetén erőforrásokat mozgósítson, és ő tartja a kapcsolatot a jótékonysági szervezetekkel is.

Trócsányi László a harmadik és a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként tevékenykedett, 2014 és 2019 között töltötte be a pozíciót. Az állam- és jogtudományok doktora korábban volt alkotmánybíró, részt vett a Velencei Bizottság munkájában, és Magyarország belgiumi, luxemburgi és franciaországi nagyköveteként is dolgozott.

via nepszava.hu