Totális a zavar a nyugdíjak körül

Totális a zavar a nyugdíjak körül

2019. január 11. - 15:50

 

Senki nem vállalta eddig a felelősséget azért, hogy nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. A kincstár azt ígérte, hogy még ma indulnak az utalások, de lesz, akinek hétfőig kell várnia.

Illusztráció: pexels.com

Több olvasó is jelezte: ma kellene megérkeznie a nyugdíjnak, de hiába várta a pénzt. A nyugdíj folyósításának napja elvileg minden hónap 12-e, vagy ha az hétvégi nap, mint most, akkor az előző munkanapon szokott érkezni az utalás, de ez most nem történt meg. Ráadásul a tavaly decemberi nyugdíjat a szokásosnál korábban utalták, december 3-án, vagyis aki azt rosszul osztotta be, különösen nagy bajban lehet. (Azt, hogy decemberben korábban utaltak, a kormány még annyira fontosnak tartotta, hogy külön sajtótájékoztatón jelentették be, milyen jó, hogy biztonságban érezhetik magukat a nyugdíjasok.)

A bankok közül elsőként az OTP jelezte: látják, hogy baj van. Mint írták, „a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én, hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik". Aztán amikor a Magyar Államkincstár azt ígérte, hogy még ma átmennek az utalások, levették az OTP honlapjáról a tájékoztatást.

A CIB Bank honlapján csak annyi áll: a mára várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Az Erste azt írta:

a január 11-én esedékes nyugdíjak nem érkeztek meg bankunkhoz a Magyar Államkincstártól, ezért azok jóváírása még nem történt meg az ügyfélszámlákon. Amint az összegek beérkeznek, a jóváírást haladéktalanul elvégezzük.

A Raiffeisen Bank is azt közölte: az utalásban tőlük független okok miatt késés lépett fel, „a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz". 

A kincstár szerint nincs fennakadás

A Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság öt telefonszáma közül egyiken sem kaptunk választ. A Magyar Államkincstár egy közleményt kiadott arról, hogy

nincs fennakadás a kifizetésben,

méghozzá akkor, amikor már több órája hiába vártak a pénzükre a nyugdíjasok. A kincstár azt ígérte: még ma megkapják a pénzüket azok, akiknek a számlájára kell hogy érkezzen a nyugdíj.

Még reggel a hvg.hu megkérdezte az államkincsárt, mi történt. A válasz órákkal később érkezett csak meg, de még ebben is volt újdonság: mint írták, nem hétfőn, hanem szerdán vehetik fel a pénzüket azok, akik a postán kapják meg a nyugdíjat.

A Giro Zrt. is arról adott ki közleményt, hogy „az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről". A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá. Így már csak az nem derül ki, hogy mi történt, és hogy ki a felelős a nyugdíjak csúszásáért.

portfolio.hu úgy értesült, hogy egy banális hiba történt. Úgy tudják, a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe. Ezt a kincstár nem erősítette meg.

A takarékból elküldték a nyugdíjasokat

A hvg munkatársa reggel egy takarékpénztárban járt. Ott hazaküldték az ott várakozó nyugdíjasokat, azzal a magyarázattal, hogy a GIRO nem utalt eddig. Amikor utalnak, az onnan legalább négy órába telik, hogy átmenjen a rendszeren, vagyis ha reggel nyolckor átmegy az utalás, akkor is délutánig kell várni. Ráadásul a pénzt már kivitték a pénzszállítók a takarékhoz, fizikailag ott volt több millió forint, de egy fillért sem adhattak ebből oda a nyugdíjasoknak, amíg a banki rendszeren nem fut át az ügylet. A takaréknál azt mondták, nemcsak náluk van probléma, más pénzintézeteknél is ugyanez a helyzet.

A B3 Takarék Szövetkezet délután egy óra után a következő szöveget tette közzé a Facebook-oldalán: „Tisztelt Ügyfeleink!  2019. január 11-én 13:00-ig a B3 TAKARÉK Szövetkezet nem kapta meg a nyugdíjak folyósításához szükséges állományt, ennek következtében a nyugdíjak pénztári kifizetése a mai napon nem tud megvalósulni. Amennyien a délután folyamán megérkezik az utalás, akkor az természetesen a számlákon jóváíródik, ATM-ből felvehető illetve a hétvégén vásárláshoz felhasználható. A késés okáról és az utalás pontos időpontjáról kérjük, hogy az Államkincstár ügyfélszolgálatán érdeklődjenek:  http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/ " 

hvg.hu / veszpresszo.hu