Tagadja Mészáros Lőrinc lehetséges amerikai kitiltását a nagykövet

Tagadja Mészáros Lőrinc lehetséges amerikai kitiltását a nagykövet

2019. május 16. - 06:29

 

Tagadja a budapesti amerikai nagykövet a The Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkében megjelent értesülést, amely szerint az amerikai kormányzaton belül szankciókat készülnek bevezetni Orbán Viktor miniszterelnök jó barátjával, a volt felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel szemben.

David Cornstein. Forrás: atv.hu

Az írás – amelyet David Cornstein az ATV Egyenes beszéd című műsorában (a felvételt itt nézheti meg 13:30-tól) hamis cikknek nevezett – szerint az úgynevezett Globális Magnyitszkij-törvény alapján készül erre Washington. Ennek alapján megtilthatnák a beutazását az Egyesült Államokba, és az ott tartott vagyonelemeit is befagyaszthatnák.

A két lap budapesti és washingtoni forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még a kormányfő veje, Tiborcz István, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Cornstein a műsorban úgy fogalmazott:

az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal.

Úgy folytatta: vagy kivetnek szankciókat, vagy nem, de ilyesmivel fenyegetni nem szoktak. Azt is mondta, a cikk megjelenése előtt nem hallott arról, hogy ilyen terv volna.

A nagykövet továbbá megjegyezte: ha gyanú lenne arra, hogy ilyen szankciók vannak előkészületben, Donald Trump elnök nem fogadta volna Orbánt.

via hvg.hu