A szociáldemokraták sem támogatják a fideszes jelölteket

A szociáldemokraták sem támogatják a fideszes jelölteket

2019. július 10. - 11:26

 

Az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja ma reggeli frakcióülésén – Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökaspiráns meghallgatása előtt – rendkívüli napirendi pontként szavazott arról, hogy a frakció milyen álláspontot képviseljen a Néppárt (EPP) fideszes bizottsági jelöltjeivel kapcsolatban, közölte Facebook-oldalán Ujhelyi István.

Mint írta,

a Fidesz öt képviselőjét is jelölték különböző európai parlamenti szakbizottságok alelnöki posztjaira, melyek közül Deutsch Tamás költségvetési ellenőrző bizottságban betöltött alelnöki posztja önmagában az európai értékek arcul csapásával érne fel.

Ujhelyi István felháborítónak és megengedhetetlennek nevezte, hogy „az Európai Unió ellen hazug hadjáratot folytató Orbán-rezsim katonáit ültessék fontos pozíciókba az Európai Parlamentben”.

Emiatt az S&D frakció elsöprő többséggel megszavazta, hogy a mai szavazásokon nem fogja támogatni a fideszes jelölteket a szakbizottságok alelnöki posztjaira.

Egyértelmű jelzést küldünk tehát Orbán Viktornak: aki a jogállamiság lebontásával putyini diktatúrát épít Európa közepén, annak nincs helye az EP meghatározó posztjain sem. Európa ellenségeinek mi nem osztunk lapot!

– tette hozzá.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője a 24.hu-nak arról beszélt, a rendkívül szavazást a DK kezdeményezte.

Korábban már a Momentum is közölte, hogy az Európai Parlament liberális frakciója (Renew Europe), amelynek a Momentum is tagja, sem a Fidesz, sem a PiS (a lengyel Jog és Igazságosság) jelöltjeit nem szavazza meg a bizottsági elnöki, illetve alelnöki posztokra.

via 24.hu