Szél Bernadett a Természettudományi Múzeum sorsáról érdeklődött, Rétvári erre megvádolta a vidékiek lenézésével

Szél Bernadett a Természettudományi Múzeum sorsáról érdeklődött, Rétvári erre megvádolta a vidékiek lenézésével

2019. július 13. - 12:10

 

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselők írásbeli kérdést intéztek Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez „Mik a tervei a kormánynak a Magyar Természettudományi Múzeummal?" címmel, szúrta ki a hvg.hu.

A kormány ugyanis korábban megszellőztette, hogy Debrecenbe költöztetik az intézményt, de végleges döntést azóta sem hoztak, így a képviselők szerint bizonytalanságban tartják az intézmény dolgozóit. Egy tavaly év végi kormányhatározat ugyanakkor az intézmény vidékre költöztetésének vizsgálatát irányozta elő.

képviselők felvetése szerint a múzeumnak a kutatási infrastrukturális adottságok és az általános hozzáférés miatt a fővárosban lenne a helye.

De arra is rákérdeztek,

  • milyen tervező munka folyik jelenleg a végleges elhelyezéssel kapcsolatban, illetve
  • mit gondolnak a múzeum koncepciójáról, miszerint létre lehetne hozni egy debreceni tagintézményt?

Rétvári erre „tájékoztatta“ Szélt arról, hogy „Magyarországnak gyönyörű fővárosa Budapest, de ez nem ok arra, hogy Ön a vidéki városokról és azok lakóiról ilyen lenézően írjon. (...) Kérem, öntelt stílusát tartogassa lakossági fórumaira."

Egyébként pedig „a múzeum egységes elhelyezésének és működésének, valamint az intézmény hosszú távú fenntarthatóságának tervezése folyamatban van“.

A Magyar Természettudányi Múzeum Debrecenbe költöztetésének tervéről, és arról, hogy a kormány – Palkovics László és Kósa Lajos szándéka nyomán – egyoldalúan megkezdte a Magyar Természettudományi Múzeum vidékre költöztetésének előkészítését, itt olvashatnak hosszabban.

via magyarnarancs.hu