Spiró: Ott tartunk, ahol az első világháború előtt

Spiró: Ott tartunk, ahol az első világháború előtt

2019. április 14. - 07:39

 

Szerinte a politikusoknak fogalmuk sincs, mi lesz a tetteik következménye.

Spiró Györgynek a napokban jelent meg a Magvetőnél az Egyéni javaslat című humoreszkgyűjteménye. Ebből az alkalomból is adott interjút a Népszavának. Az író rekonstruálni szerette volna az egymástól kissé eltérő, de végső soron állami balgaságokat.

Képesek vagyunk hinni bármilyen ostobaságban, pedig világos, hogy a vesztünket okozza. Jó ideje azon tűnődöm, hogy ennek súlyos, evolúciós oka lehet. Talán csak így vagyunk képesek elviselni mindazt, ami adatott. Ha az emberiség okosabb lenne, már rég kihalt volna

– mondta az interjúban Spiró, majd arról beszélt, a magyarság a huszadik század elejéig befogadó volt, a lelkileg erős országok a befogadóak, tette hozzá. „Épp a gyöngék jellemzője, hogy nem azok. Nehéz lelkileg követni azt a tébolyt, ami mára szinte az egész világon kialakult.”

Kérdés, hogy a XIX. század végén kezdődött szélsőséges elzárkózás, amely világháborúkat okozott, meddig tarthat még. A XX. század rémes dolgokat hozott ki az emberből. A második világháború után egy ideig azt lehetett hinni, hogy ezen túlléptünk. De hát ugyanott tartunk, ahol az első világháború előtt. A politikusok nem emlékeznek a háborúra, bárhol éljenek is, és fogalmuk sincs, hogy mi lesz a tetteik következménye.

via hvg.hu