Spiegel: Orbán olyan összeesküvés-elméletekkel kampányol, amelyekhez hasonlót szélsőjobboldali terroristáktól lehet hallani

Spiegel: Orbán olyan összeesküvés-elméletekkel kampányol, amelyekhez hasonlót szélsőjobboldali terroristáktól lehet hallani

2019. április 15. - 12:08

 

Az egyik legbefolyásosabb német lap, a Spiegel cikke szerint Orbán Viktor ugyan azt ígérte, hogy nem fog többet az EP-választás kampányában EU-ellenes szólamokkal élni, most mégis ezt teszi, ráadásul összeesküvés-elméletekből merítve.

A lap úgy foglalja össze Orbán Viktor állításait, hogy itt hamarosan iszlamista migránstömegek fognak beáramlani mindenhova, akik az EU nagykövetségeink kaptak „migránsvízumokat", illetve mellé név nélküli „migráns bankkártyákat", és őket az EU szocialista bizottsága terelte ide, amely diszkriminatív a keresztényekkel szemben és népességcserét akar.

A Spiegel szerint ez olyan típusú összeesküvés-elmélet, amelyet eddig szélsőjobboldaliaktól lehetett hallani, és hasonló mondatokat olyan szélsőjobbos terroristák szövegeiben lehetett olvasni, mint Brenton Tarrant vagy Anders Breivik. 

A cikk felidézi, hogy Orbán a Fidesz kampányindítóján arról beszélt, hogy ez a választás nem másról, mint a keresztény európai civilizáció megmaradásáról vagy elpusztulásáról szól, egy másik rendezvényen pedig arról beszélt, hogy az iszlám az oka annak a civilizációs válságnak, amelytől most Európa szenved. 

A Spiegel említi Orbán hétpontos 'tervét' a migráció megállítására, és mint írják,

az egyes pontok vagy hamisak vagy szinte a felismerhetetlenségig ki vannak forgatva.

A német lapnál még arra is szántak energiát, hogy egyesével megmutassák, hol csúsznak el Orbán Viktor szavai a valósághoz képest. 

Például az összes határvédelmi és menekültügyi kérdés kezelése a tagállamok kezében van, és az EU-ban nincs közös fellépési lehetőség. A névtelen migránskártyákra utalt összegek sztorija régóta kering szélsőjobboldali oldalakon, de közben lehet tudni, hogy ezt a programot Görögországban vezették be, egyáltalán nem igaz, hogy név nélkül működnének a kártyák, amelyeket nem is lehet az országon kívül használni, és az oda érkező menekültek helyzetének segítésére szolgált. És így tovább: például az EU-ban tiltva van a vallás alapú diszkrimináció, és mint a lap cikkéből sejteni lehet, nem gondolják, hogy az EU-ban bárki diszkriminációt tervezne a keresztényekkel szemben. 

A cikk kitér arra is, hogy a pontokkal kapcsolatban megkeresték a magyar kormányt, részletes tájékoztatást kérve, mire Kovács Zoltán válaszolt, kifogásolva, hogy a nyugati média kilenc éve dezinformációs kampányt folytat Magyarország ellen. 

Kovács emellett elmondta a lapnak, hogy az ismert tények ellenére, igenis vannak névtelen migránskártyák, a keresztények elleni diszkrimináció példájaként pedig Jacques Hamel pap 2016-ban, egy iszlamista által elkövetett meggyilkolását, valamint a Lidl termékeiről lekerült kereszteket hozta. 

via 444.hu