Sokkal kevesebb a beteg a várólistákon, de ezzel is csak a káosz nőtt

Sokkal kevesebb a beteg a várólistákon, de ezzel is csak a káosz nőtt

2019. május 14. - 09:56

 

10 347 fővel kevesebben, már csak 26 353-an szerepelnek valamilyen várólistán orvosi beavakozásra várva Magyarországon, írja az Mfor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása (NEAK) alapján.

Illusztráció: pxhere.com

A látszólag kedvező változás mögött azonban a lap szerint nem az áll, hogy kevesebb lett a beteg, hanem az, hogy áprilistól új jogszabályok léptek életbe. 

Április elsejétől a NEAK jelentős szigorításokat léptetett életbe, amelynek értelmében az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket. Ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adnak időpontot, vagy az eredetileg foglalt időpont helyett előbbre vesznek egy beteget a műtőben, a kórházat megbüntethetik, vagy nem fizeti ki az ellátást a biztosító, amíg meg nem indokolják a cserét.

A betegek többsége azonban nem csak egy szabad helyre vár, hanem arra, hogy saját orvosának legyen szabad időpontja.

A NEAK a portál kérdésére elismerte, hogy a rendszernek vannak hiányosságai, azon még finomhangolásokat végeznek, a bejáratódásától kezdve azonban azt várják, hogy a betegek pontosabban tudnak majd tájékozódni az aktuális várakozási helyzetről.

via hvg.hu