A pénznek nincs szaga

A pénznek nincs szaga

2019. május 13. - 06:41

 

Nehéz a puttony, amit Márki-Zay Péter cipelt ki Amerikába: állami korrupció, gyűlöletkeltés, hazug kormánypropaganda, devizahiteles kilakoltatások, megosztottság, elszámolatlan múlt és még sorolhatnánk. Kelet-európai nyomorúságunk a csili-vili szálloda-, irodaház- és stadionépítések árnyékában.

Forrás: wikimedia

Ezekről persze már hallottak Amerikában is, ahogyan mindezzel régóta tisztában vannak az Európai Unió vezetői is. De ahogyan az unió, úgy Trump sem fogja leállítani a diktátort. Mert itt is, ott is jóval nagyobb úr a pénz. Annak idején Pinochet is elég sokáig húzta, s a hírek szerint Orbán éppen a napokban fog szentesíteni egy óriási fegyverüzletet amerikai cégekkel. Nincs új a nap alatt. Amíg Orbánék biztosítják a tisztes üzleti hasznot az amerikai és nyugat-európai multiknak, kormányaiknak nem érdekük a politikai változás. Ugyanezen okból fogják tétlenül szemlélni azt, hogy Orbánék egyre szorosabbra fűzik üzleti és politikai kapcsolataikat az oroszokkal és a kínaiakkal. Csak egyszer majd nehogy megbánják. S hogy a támogatásért mit ígér meg cserébe Orbán – akár itthon hangoztatott elveivel ellentétesen, s amit vagy betart vagy nem –, az hétpecsétes titok lesz. Bírói függetlenség sárba tiprása, kleptokrácia kiépülése, nyugati pénzből felhizlalt fideszes oligarchák és kiskirályok – kit érdekel, amíg oda is tejelnek? Aztán egyszer majd nem fognak, de akkor már lehet, hogy késő lesz.

Ezt a korrupt rezsimet nekünk magunknak kell majd felszámolni, de ez a jelenlegi állás szerint még egy kicsit odébb lesz.

Azért bízzunk benne, hogy Márki-Zay Péter amerikai eszmecseréi vagy az Európai Ügyészség melletti civil magyar kiállás egy kicsit elgondolkodtatja majd azokat, akik eddig nem nagyon jeleskedtek a demokratikus értékrendet nyíltan támadó magyar kormányzati gyakorlat elleni fellépésben. Azért, hogy a pénznek is legyen szaga.

Horváth András

(A jegyzet Horváth András volt adóellenőr, a pár évvel ezelőtti NAV-botrány kirobbantója nyilvános Facebook-posztjaként jelent meg.)