A Pannon Egyetem már a Georgikon kiválására készül

A Pannon Egyetem már a Georgikon kiválására készül

2020. május 05. - 18:03

 

Rendkívüli körlevélben közölte ma a Pannon Egyetem vezetése, hogy a Georgikon Kar július 31-étől várhatóan kiválik Pannon Egyetem szervezetéből és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

Április elején számoltunk be arról, hogy a kormány előzetes egyeztetések nélkül egy törvénymódosítást nyújtott be, amely szerint a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvadna be. A javaslatról nem tájékoztatták az egyetem vezetését sem, ők is csak az Országgyűlés honlapján látták az előterjesztést. Közleményükben akkor emlékeztettek, hogy „a Pannon Egyetem szenátusa 2016. december 22-én egyhangúlag elfogadott egy határozatot, miszerint 'az agrár felsőoktatás tervezett átalakítása kapcsán kiáll az intézmény egysége mellett és támogatja a Georgikon Kar azon törekvését, hogy a jövőben is a Pannon Egyetem részeként vegyen részt más intézményekkel stratégiai, képzési és kutatási együttműködésekben'. Ez a határozat érvényes, nem vontuk vissza, ez a mi álláspontunk."

2016-ban ugyanis már nyilvánosságra került egy hasonló terv, amely óriási tiltakozást váltott ki Veszprémben és Keszthelyen is. Valószínűleg ennek hatására akkor sikerült megakadályozni a Georgikon kar elcsatolását, most viszont úgy tűnik, hogy a kormány erővel átnyomja a parlamenten a tervezetet. Pedig Veszprém ellenzéki politikusai – Kész Zoltán korábbi független országgyűlési képviselő, Katanics Sándor  (DK) és Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők – most is tiltakoztak ellene, Keszthelyen pedig petíciót indított Molnár Tibor önkormányzati képviselő, amelyben  felszólítja az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvénymódosítást. Ovádi Péter, Veszprém jelenlegi fideszes parlamenti képviselője is azt nyilatkozta, hogy nem szavaz meg olyan javaslatot, amely a Pannon Egyetem egysége ellen irányul. Arról azonban, hogy tett-e bármilyen lépést is, amellyel megakadályozhatná az egyetem feldarabolását, nincs információ. Mint ahogy arról sincs, hogy Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere tett-e bármit is az ügyben, ugyanis többszöri megkeresésünkre sem válaszolt, holott korábban határozottan állította, hogy a Pannon Egyetem egysége nincs veszélyben.

Úgy tűnik azonban, hogy az egyetem már a Georgikon kiválására készül, hiszen a honlapján ma az alábbi rendkívüli körlevél jelent meg:

Tájékoztatás a Pannon Egyetemet érintő szervezeti változásról

Ezúton tájékoztatjuk az egyetem polgárait, hogy a Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat az Országgyűlésben végszavazásra vár. A törvényjavaslat értelmében 2020. július 31. napjától a Georgikon Kar (keszthelyi kampusz) a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvadna be.

A Pannon Egyetem vezetőiként mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén az átadás-átvétel a rendelkezésre álló rendkívül rövid idő ellenére a működés folyamatosságának fenntartása mellett, lehetőség szerint zökkenőmentesen valósuljon meg. A végrehajtással kapcsolatos feladatokról és a tudomásunkra jutó információkról folyamatosan tájékoztatjuk az érintett szervezeti egységek vezetőit, a munkatársakat és a hallgatókat.

Veszprém, 2020. május 5.

Dr. Gelencsér András

rektor                                            

Csillag Zsolt 

kancellár"