Hirdetés

Orvosi kamara: Gyorséttermi bérekkel nem lehet védeni a magyarok egészségét

Orvosi kamara: Gyorséttermi bérekkel nem lehet védeni a magyarok egészségét

2020. május 31. - 07:23

 

Bérrendezést sürgető levelet írt a miniszterelnöknek a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében Kincses Gyula, a dokumentumot a szervezet honlapján hozták nyilvánosságra.

Hirdetés

A levél szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a magyar orvostársadalom a saját és szerettei életének kockáztatásával, erőn felül helytállt, ugyanakkor a járvány rávilágított arra, hogy az egészségügy szerkezeti és financiális megújítása halaszthatatlan.

A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni

– írta a kamara elnöke, aki szerint elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése.

A bérrendezés nélkül ugyanis:

  • nem állítható meg az orvosok elvándorlása,
  • nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés,
  • nem számolható fel a hálapénz rendszere,
  • az egészségügy átalakításához nem nyerhető el az orvosok együttműködése.

Kincses Gyula szerint a nemzetközi és hazai összehasonlításban példátlanul alacsony orvosi bérek rendezéséről évek óta folynak eredménytelen tárgyalások. Idén tavasszal a kamara által készített bértáblát tárgyalási alapként Emberi Erőforrások Minisztériuma befogadta, azonban a tárgyalások a járvány miatt félbeszakadtak, újraindításukat hiába kérték.

A bértábla az általános orvosnak 2500 forintos, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért adna – ezzel a MOK szerint az ország búcsút inthetne a hálapénznek.

Kincses Gyula megjegyzi, hogy a 2021-es költségvetési javaslatban a gyógyító-megelőző eljárásokra tervezett 9,6 százalékos emelés nem fedezi az egészségügy járványveszély miatt megnövekedett költségű működését és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók megtartásához szükséges bérek fedezetét.

„Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök úr, most az önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása. A fentiek ismeretében kérjük miniszterelnök urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy milyen mértékű orvosi béremelést tervez a kormány a 2021-es évben" – zárul a levél.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások