Orbán újabb ötmilliárdot adott űrkutatásra

Orbán újabb ötmilliárdot adott űrkutatásra

2019. június 13. - 07:28

 

A kormány 40,5 milliárd forintot csoportosított át az idei állami költségvetésben, jutott pénz egyházi beruházásokra, a Budai várra és az űrkutatásra is.

A központi maradványelszámolási alap csökkent 40,5 milliárddal a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint – írja a Napi.hu.

Ebből az összegből nagyobb tétel jutott az egyházi épített örökség védelme és az egyéb egyházi beruházásokra, ezek összege bő 1,5 milliárd forint. A Budai várban megvalósuló fejlesztéseket végző Várkapitányság Nonprofit Zrt. a kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátására 3,8 milliárd forinthoz jutott. A Nemzeti Hauszmann Terv támogatása 3,7 milliárd forintot tesz ki.

Pest megye – nem részletezett fejlesztésekre – 6,6 milliárd forinttal szerepel a listán. A hazai fejlesztési programokhoz kapcsolódó kezességvállalásra 1,7 milliárd forintot lehet felhasználni. Az űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra három tételben összesen 5,2 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

A Klebelsberg Központ 2,4 milliárd, míg az előadó-művészeti szervezetek 12 milliárd forint többlettámogatáshoz jutottak.

Forrás: Napi.hu / via hirklikk.hu