Operatív törzs: Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Operatív törzs: Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

2020. május 23. - 11:29

 

Speciális önkéntes tartalékos szolgálatra várja a honvédség a munka nélkül maradtakat, az első hathavi kiképzés idején havi bruttó 161 ezer forintért, hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Németh Szilárd

Németh Szilárd is részt vett szombaton az operatív törzs tájékoztatóján és arról beszélt, hogy „honvédeink példamutatóan szolgálják a hazát”. Mint mondta, abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, nélkülözhetetlen szerepe volt a Magyar Honvédségnek is.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszámolt arról, hogy 99 idősotthont fertőtlenítettek a katonák, 51 kórházparancsnok van a kórházak élén és a honvédelmi irányító törzsek is megjelentek 100-nál is több létfontosságú vállalatnál. A honvédség a munkahelyteremtésben is részt vesz: speciális önkéntes tartalékos szolgálatra várják azokat, akik elveszítették a munkájukat, 18 és 55 év között vannak, illetve vállalnak egy 6 hónapos kiképzést. A kiképzés – többek között – alaki, harcászati, híradós és lőkiképzésből áll napi nyolc órában, ezért havi bruttó 161 ezer forintnyi illetmény jár.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy most először a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzöttekét.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a terápiás módszerekről beszélt, rendkívül hasznosnak nevezve például a plazmakezelést. Emellett már itthon is elérhető egy korábban Japánban törzskönyvezett influenza elleni készítmény, ez úgy tűnik, hogy a közepesen súlyos betegeknek segíthet. Jó hírnek nevezte, hogy az állatkísérletek szerint egy megfertőzött majd meggyógyult majom nagyon nehezen betegedett meg újra. Jelenleg egyébként háromféle oltóanyag kísérlete zajlik.

A szakember – úgy fogalmazott – bízik benne, hogy nyáron mindenki el tud menni nyaralni, ha nem is külföldre, de belföldre. Még akkor is, ha kicsit szokatlan lesz a másfél méteres védőtávolság betartása.

Kérdések:

  • A jelenleg lélegeztetőgépre szoruló 21 páciens kapcsán Szlávik János arról beszélt, hogy 80–90 százalékban idős, egyéb krónikus problémákkal küzdő betegek kerülnek lélegeztetőgépre. Nagyon ritka, hogy fiatalabbakkal történik ez, esetükben – akár több hét lélegeztetés után – a gyógyulás valószínű.
  • Azok a gyerekek, akik valamilyen krónikus légzőszervi betegségben szenvednek – például asztmában –, jobb ha otthon maradnak és nem mennek óvodába, bölcsődébe.
  • A külföldről hazatérő magyarok esetében a karatén szabályai nem változtak: aki hazatér, 14 nap hatósági házi karanténba kell vonulnia. Vannak azonban könnyítések a szomszédos országok egy részénél, például Ausztriából egy négy napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel nem kell ezt tenni.
  • Ismert már, hogy a koronavírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem apró vérrögök is keletkezhetnek, amelyek eljutnak az agyba vagy bárhová a testbe.

(Forrás: magyarhang.org)

 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.