Operatív törzs: Sor kerülhet az elmaradt iskolai oltásokra

Operatív törzs: Sor kerülhet az elmaradt iskolai oltásokra

2020. május 21. - 12:26

 

Június közepétől lehetnek ottalvós táborok, de az országos tiszti főorvos szerint rendkívül fontos az óvintézkedések betartása.

Kiss Róbert alezredes elmondta,  reggel 6-tól a magyar–román határon megnyitották az átkelőket. A kormány a határ-ellenőrzési akciócsoporton keresztül egyeztet a szomszédos országokkal a határnyitásról.

A napokban jelenik meg a magyar–osztrák határral kapcsolatos változás. Az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolja, hogy nem fertőzött – közölte Kiss.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte, hogy 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. 1509 ember meggyógyult, 1659 az aktív fertőzöttek aránya. Vidéken él a betegek 55 százaléka.

Kórházban 510 embert ápolnak, 27 ember van lélegezetetőgépen. Az arányok kiegyenlítődtek, az elmúlt napokban csak apróbb elmozdulások vannak, tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma, csökken a járvány.

A 43 új igazolt fertőzött is azt mutatja, a járványügyi készültséget fenn kell tartani. Bármilyen apró elmozdulásra oda kell figyelni. A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik. Budapesten 16 új beteg van, Zalában 10, Komáromban 8, Pest megyében 4. Budapesten 4 beteg az Óhegy utcai, a zalai betegek közül négyen a Külső Kórház utcai szociális otthonból kerültek ki. Zalában egy család is megbetegedett, egyelőre 3 embernél mutatták ki a vírust.

Két iskolai oltás csúszott a járvány miatt: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HPV ismétlő oltása, amelyet most május 25-től pótolnak. A részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Hepatitisoltást 78 ezer gyerek, HPV-t 41 ezer lány kaphat.

Kérdések:

– Milyen intézkedésekre van szükség az irodaházakban? Adottságoktól is függ, hogy milyen a munkahely. Ha külön irodahelyiségek vannak, ott nem valószínű a zsúfoltság, könnyen megoldható a távolságtartás. A személyi higiénia, betartása, a szellőztetés, fokozott takarítás rendkívül fontos. Kerüljük a zsúfoltságot a szociális helyiségekben, inkább külön ebédeljünk.

– Egy friss kormányrendelet szerint június közepétől lehetnek ottalvós táborok, ennél mire kell figyelni? A személyi higiénia betartása fontos, az ágyakat egymástól messzebb kell tolni, ha lehet. Az ágynemű mosatása is rendkívül fontos. Ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót. A zsúfoltságot kerüljék el az étkezésnél, fürdőknél. Figyeljenek arra, hogy túlzott zsúfoltság ne legyen a gyerekek között. A táboroztatás helyét, időpontját be kell jelenteni a járási hivataloknak, velük lehet konzultálni, hogy a táborhelynél kell-e bármilyen további óvintézkedést megvalósítani.

– Az iskolákat és óvodákat kell fertőtleníteni a nyitás előtt? Igen, kell egy fertőtlenítő nagytakarítás, de erre békeidőben is szükség van. Vírusölő szerrel kell fertőtlenítést elvégezni.

– Lesz-e központi szabály a strandokon, fürdőknél, hogy hány embert engedhetnek be? Külön jogszabályt nem terveznek hozni erre, a szabadtéri strandoknál adtak már ki ajánlásokat, ezeket a tanácsokat javasolja megfogadni. A befogadóképességet jogszabály szabályozza. A fürdőknek van saját működtetési szabályzatuk, abban is rögzítve vannak ezek. A fürdő üzemeltetőjének kell gondoskodni arról, hogy ne legyen túlzsúfoltság, 4 négyzetméter fürdőzőfelület jusson egy ott tartózkodóra.

– Szlovákiából szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatérnek. A magyar állampolgárokra is vonatkoznak ezek a rendelkezések – mondta Kiss. Az mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, akinek van tartózkodási címe vagy állandó lakcíme, nem marad 24 óránál többet. A beutazási célországok között Magyarország is szerepel.

– A Nógrád megyei újság azt kérdezi, mit javasolnak az óvodanyitásra. Javasolják és kérik a szülőket, hogy tartsák be azokat a távolságokat, amelyek most is ajánlottak. Azt javasolja, a dadusok, óvónők figyeljenek arra, hogy ahol átöltöztetik a gyereket, egyszerre ne legyenek sokan bent, maximum 2–3 gyerekkel legyenek bent. A felnőtt részére a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

– Kevesebb tesztet kértek-e a háziorvosok az elmúlt héten?  Nagyon változó, hány vizsgálatot kérnek a háziorvosok – mondta Müller. Az OMSZ nem csak a háziorvosok  kérése alapján vesz mintákat, ezért csak összesített szám van. Eddig 35 434 mintát vettek le. Tegnap 431 mintavétel történt.

– Mi a helyzet a tatabányai kórházzal, megszűnt már ott a zárlat? Müller szerdán áttekintette a beszámolókat, és arra jutott, hogy a legtöbb szolgáltatás vonatkozásában ma reggel nyolc órától újra lehet betegeket fogadni. Neurológiai és gasztroenterológiai osztályon, pszichiátrián és urológián nem fogadnak még betegeket, de a legtöbb helyen igen.

– A jelenlegi tudás szerint mennyire marad meg a koronavírus-járvány nyáron? Mi a helyzet a második hullámmal? Müller szerint pontosat nem tudunk mondani. Nagy a valószínűsége szerinte második hullámnak, miután légúton terjedő vírusról beszélünk, ami az őszi-téli időszakban szokott aktívabbá válni. Ezek a vírusok általában mutatnak szezonalitást. De lehet, hogy alacsony szinten, bizonyos mértékig velünk marad a vírus, esetleg belesimulhat a már ismert koronavírusok közé. Az őszi-téli időszakban Müller szerint nagy valószínűséggel újra kell majd számolnunk vele.

– Van-e olyan a 43 új fertőzött között, aki nyilvános helyen kaphatta el a vírust? Müller szerint nem lehet megmondani, ki kitől hogyan kapott el egy fertőzést. Alacsony számban, de a vírus még mindig köztünk van szerinte. Arra nem válaszolt, hogy ha már csak zárt intézményekben terjed a járvány, akkor indokoltnak tartanák-e a budapesti korlátozások feloldásának előre hozatalát.

(Forrás: hvg.hu és magyarhang.org)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.