Operatív törzs: Sikerült lassítani a vírus terjedését

Operatív törzs: Sikerült lassítani a vírus terjedését

2020. március 26. - 11:41

 

A csütörtöki adatok szerint 261-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, egy nap alatt 35-tel lett több az igazolt koronavírusos. Az eddigi 21 főről pedig 28-ra nőtt a gyógyultak száma. Müller Cecilia országos tiszti főorvos a fent is leírt számokat ismertette először az operatív törzs mai tájékoztatóján..

Kiderült, nagy a forgalom a kórházakban már, sok fertőzött és fertőzésgyanús ember jelenik meg ezeken a helyeken. A gyanúval rendelkezőktől azonban azt kérte Müller Cecília, maradjanak otthon, és hívják a háziorvost. Ezt követően dönt a háziorvos infektológussal, járványügyessel, szükség van-e tesztelésre, kórházba szállításra. A beteg ne menjen sehova, legfontosabb teendője, hogy otthon marad. Ugyanis ha kiderül, hogy mégis fertőzött, csökkenteni kell a kontaktusok számát. Az egészségügyi dolgozók pedig, ha használják a védőfelszerelést, minimalizálódik a fertőzési veszély.

A maszkokról azt mondta, akinek ez biztonságérzetet nyújt, viseljen szájmaszkot, de az egészséges embereknek nem szükséges, ráadásul „önmagában nem elégséges”. Hozzátette, a maszkot is helyesen kell hordani. Maszk az egészségügyi dolgozók számára fontos, ezek közül a sebészi maszkok akkor használandók, ha a dolgozó nem kerül kapcsolatba fertőzöttel.

Lakatos Tibor elmondta, ma is ülésezett az operatív törzs, megállapították, hogy az intézkedéseik hozzájárultak a vírus terjedésének csökkentéséhez, illetve az állampolgári viselkedés is hozzájárult mindehhez. Sikerült lassítani a vírus terjedését.

Ha elérjük a tömeges megbetegedések időszakát, akkor a korlátozó intézkedések is növekedni fognak – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Egy másik kérdésre válaszolva kiderült, az edzőtermek továbbra is nyitva lehetnek délután 3-ig.

A közterületeken jelentős csökkentést tapasztal a törzs, az emberek 60–70 százaléka eltűnt ezekről a területekről – mondta Lakatos Tibor.

A kiskunhalasi mobilkórház a jövő hétre készül el, ezt akkor veszik igénybe, ha a normál kórházi kapacitás már nem lesz elegendő, intenzív terápiás ellátásra is alkalmas lesz.

A sűrűbben lakott területeken nagyobb a fertőzöttség, de konkrét gócpontok nincsenek – derült ki Müller egyik válaszából.

Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? Többszöröse – válaszolt a tiszti főorvos, ezzel pedig véget is ért a törzs tájékoztatója.

via hvg.hu