Operatív törzs: Kontroll alatt tartható a járvány

Operatív törzs: Kontroll alatt tartható a járvány

2020. április 04. - 11:06

 

Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket – idézte fel Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a regisztrált esetekkel együtt növekszik a mintavételek száma is, már közel húszezer tesztet végeztek az országban.

Az első megbetegedéseket pont egy hónapja regisztrálták, két iráni diáknál mutatták ezt ki, idézte fel Müller. Majd elmondta azt is, a korlátozó intézkedéseket megfelelő időben hozták meg. „Ha lehet azt mondani, még előbb is intézkedtünk, mint más országokban. Sikerült a robbanást megelőznünk” – tette hozzá. Ugyanis a megbetegedések még mindig nem kiugró mértékben növekednek. Kontroll alatt tudjuk tartani a járványt – vélte.

Itt a jó idő, éppen ezért arra kért Müller mindenkit, a természetben se csoportosuljunk. Majd sokadjára is elismételte: kézmosás. Inkább többször, mint hogy egy is kimaradjon. 

Emlékeztetett arra, hogy már márciusban elrendelte az idősgondozási intézményekben a látogatási és kijárási tilalmat. Aki fenntartja, az ő felelőssége, hogy a betartassa a rendelkezéseket, valamint gondoskodjon a higiéniáról. – Itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén, itt semmiféle lazítás nem megengedhető ezekben az intézményekben – fogalmazott. Ha megjelennek a tünetek, azonnal elkülöníteni és jelenteni kell – tette hozzá

Lakatos Tibor ezredes szerint normális rend alakult ki a határátkelőhelyeinken, kilépő oldalon román irányba van várakozás, mert a román fél új módszert vezetett be. Hazatérő honfitársainknak nem kell várakozni, eddig több mint 12 ezer esetben rendeltek el hatósági házi karantént.

Ma hat repülőgép érkezett védőeszközökkel, és érkezik még egy Antonov Kínából, a világ legnagyobb repülőgépe védőeszközöket hoz. Tegnap több mint 50 kórházba vittek védőeszközöket – mondta.

Kérdések:

– Többen megfertőződtek egy budapesti idősotthonban, mit tesznek? Sajnálatosan az egyik idősotthonba bejutott a fertőzés. Egy kétnapos történeten vagyunk túl – válaszolta Müller Cecília. Aki rosszul érezte magát, kórházba került, akinek nem voltak panaszai, elkülönítették. Sajnos szobakarantént kellett elrendelni, megkezdődött az intézmény fertőtlenítő nagytakarítása. Talán sikerül megfogni a tovaterjedést, de ez a következő napokban fog kiderülni. Ismételten felhívta a működtető figyelmét, hogy rendkívül nagy a felelőssége a következő napokban.

– Hova kerülnek a szállítmányok? Először a népegészségügyi központ raktárába mennek. A kórházak egy hétre előre kapnak megfelelő mennyiségű felszerelést. Először az egészségügyi dolgozók, majd rendőrség, honvédség kap belőlük.

– Hozzájut-e minden cukorbeteg a tb-támogatott inzulinhoz? Egyelőre úgy tűnik, biztonságos az ellátás, az alapanyag is rendelkezésre áll – válaszolta Müller Cecília.

– Egyre több magánkórház végez teszteket, érdemes ezekre befizetni? Számos laboratóriumi vizsgálat van, ezek egy része validált, más része nem – válaszolt Müller Cecília.

– A sorra megjelenő álhírek mennyire nehezítik a védekezést? – kérdezi az M1. Vannak, amelyek nehezítik, mint például a lezárásról szóló volt. Mindenkit arra kérnek, hogy jól gondolják meg, amit közzétesznek, mert akaratlanul is félelmet kelthetnek az állampolgárokban.

– A tömeges járvány időszakára is lesz elég szakember? „Azon vagyunk” – mondta Müller, jelenleg a tervezés szakaszában van a törzs, folyamatosan növelik a kórházi kapacitásokat. „Meg fogom tenni a szükséges lépéseket” – mondta, jelenleg is vannak átképzések az egészségügyi dolgozók körében. Ezek online képzések, az intenzív ellátásra készítenek fel.

– Szabad-e horgászni – kérdezi a Tolnai Népújság. – Nem a bezárás a lényeg, szükségünk van a szabad levegőre, hogy a mentális egészségünket megőrizzük. Kell hogy sportoljunk, ha úgy tudjuk űzni, hogy a megfelelő távolságot megtartjuk.

– Mire számíthat az, aki a közeljövőben szül? Szívből reméli, és azt kívánja, egészséges gyermeknek adjanak életet – válaszolta Müller. Ha koronavírusos kismama szülne, kijelölték neki a szülészetet, de nincs különös kockázata a szülésnek.

– A Napi.hu a tesztekről kérdezett. A HVG is azt kérdezte, elég-e a teszt? Akit a háziorvos vagy kezelőorvos gyanús esetnek minősít, elvégezzük nála a laboratóriumi vizsgálatot, ugyancsak elvégezzük a szoros kontaktjainál ezeket – válaszolta Müller Cecília.

– Miért foglaltak le szálláshelyeket? Szálláshelyek és kollégiumok vannak lefoglalva az ország több pontján, nem betegeknek, hanem a védekezésben részt vevő munkatársaknak, ha esetleg szükség lenne rájuk – válaszolta Müller Cecília.

– Ha elkészül egy koronavírus elleni vakcina, akkor mit várhatunk tőle?. Mindenki vágya, hogy elkészüljön a vakcina, és a fertőződés megelőzését várják tőle – mondta Müller Cecília.

 

(Forrás: magyarhang.org és hvg.hu)

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.