Hirdetés

Operatív törzs: Ígéretes a munka a nemzeti oltóanyaggyárban

Operatív törzs: Ígéretes a munka a nemzeti oltóanyaggyárban

2020. május 22. - 11:44

 

Folynak a tesztelések, mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Hirdetés

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tájékoztatón elmondta: 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte automatikusan a NAV. Összességében százmilliárd forint adót engedett el a kormány és több mint 360 ezer munkahelyet mentett meg.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a pénteki tájékoztatását az aktuális járványügyi számadatok ismertetésével kezdte. „Jó hír, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma” – emelte ki. Az adatokat elemezve rámutatott, a százezer főre eső fertőzöttek száma összesen Magyarországon 37,6 főt jelent. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Pest megyében 40 fő. A halálozási adatoknál ez a szám 100 ezer főre vetítve országosan. Az elhunytakról megjegyezte még, zömmel idős emberek. Százezer főből csak 3 fő hunyt el a 30–39-es korosztályból.

A 37 új fertőzöttből 5 az Óhegy utcai idősotthonból származik, 2 a Pesti úti idősotthonból, másik 2 egy seregélyesi otthonból. Ezek a zárt közösségből származó fertőzöttek. Másik 15 fertőzött Budapestről származik, illetve az ország többi részéről. Müller azt is elmondta, a járványgörbe lapos, vagyis inkább lefelé tart.

A nemzeti oltóanyaggyárról azt mondta, erről már korábban aláírt egy megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ott volt Kásler Miklós is, és már el is kezdték a munkát a virulógusok és a kutatók, folynak a tesztelések.

Muszáj sikeresnek lennünk, hiszen a vakcinára vár az egész világ – mondta Müller.

A tiszti főorvos szerint ígéretesek a próbálkozások.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma is több mint 30 kórházba és egyéb helyre szállítanak védőeszközöket. Csütörtökön pedig 30 magatartásszegést észleltek a rendőrök országszerte. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a határnyitásokról, az osztrák–magyar határon a két ország állampolgárai átléphetnek, ha négy napnál frissebb negatív teszttel rendelkezik. A magyar–szlovák határon a szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarországra, ha kevesebb mint 24 óráig tartózkodna itt. A Romániába tartók átléphetnek a két ország határán, és nem kell karanténba vonulniuk.

Kérdések:

– Mi a helyzet a bányatavakkal? Müller szerint csak kijelölt fürdőhelyen szabad fürödni egyébként is. Szabadtéri strandok pedig úgy működhetnek, hogy megengedett, a kijelölt helyeken, de tartsunk távolságot.

– Meddig tart a sávos vásárlás? Az operatív törzs szerint Indokolt a fenntartása.

– Több óvodában törülköző helyett papírtörlőt használnak, maszk is kötelező. Müller szerint nem indokolt a gyerekeknek a maszk. „Teljesen más a kisgyerekek anatómiája.” A szakember inkább a higiéniára és a távolságtartásra helyezné a hangsúlyt. De a papírtörlő használatát üdvözli.

– Mikor szűnhet a karantén azokban az esetekben, ha valaki külföldről tér haza? Monitorozzák a külföldi intézkedéseket, ha úgy látják, enyhítenek, lazítanak.

– Sokat beszélt Müller az adattisztításról, a minap 11 szabolcsi esetet áttettek Budapestre (10) és Zalába (1), mert ott éltek, hiába van a lakcímük Szabolcsban.

– Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg? 521 a járvány kezdete óta. Ma aktív fertőzött: 254 fő. 266 fő gyógyult, 1 fő elhunyt.

– Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez? Folyamatosan frissítik az eljárásrendet, most sem kell több beavatkozáshoz sem PCR-teszt.

– Összesen hány kiskorúnál mutatták ki a vírust? Összesen 49-nél. A 0–1 éves korosztályból 4-en fertőződtek meg.

– A tatabányai beteghordó esetét még mindig vizsgálják. De a vizsgálat lezárulta után sem fogják a közvéleményt tájékoztatni, csak a családot.

(Forrás: hvg.hu és magyarhang.org)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások