Hirdetés

Operatív törzs: Augusztus 31-ig meghosszabbítják a munkahelyvédelmi bértámogatást

Operatív törzs: Augusztus 31-ig meghosszabbítják a munkahelyvédelmi bértámogatást

2020. május 29. - 11:40

 

Aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát, hangzott el a pénteki tájékoztatón.

Hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kezdte, aki a munkaerő-piaci intézkedésekről számolt be. Megismételte, hogy ezekkel a családoknak, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak akar segíteni a kormány.

A munkahelyvédelmi bértámogatást külön említette, aminek az a lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Eddig 10 500 cég pályázott, 137 ezer munkavállalót értek el.

A programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni – tette hozzá.

A gazdasági helyzet alakulását látva munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak ezzel teremteni 80 milliárd forintból – mondta Bodó. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent. Eddig 3200 munkavállalóra adtak be a cégek, ami több mint 4 milliárd forint igény jelent. A pályázók több mint 90 százaléka kis- és középvállalkozás, főleg Hajdú-Bihar, Szabolcs és Békés megyéből. Az ágazatok többsége főleg a turisztikából, a kereskedelemből, szolgáltatóiparból és az építőiparból kerül ki.

Bodó egy szolgálati közleménnyel zárta: aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát.

A sajtótájékoztatót Müller Cecília a napi adatok ismertetésével folytatta. Az országos tiszti főorvos a halálozással kapcsolatban kiemelte, hogy továbbra is az elhunytak 4 százalékának nem volt más krónikus betegsége. Kórházban jelenleg 384 főt ápolnak, 24 ember van lélegeztetőgépen.

A 100 ezer főre kivetített fertőzöttek száma a következő: Budapest (104), Zala megye (94), Fejér megye (89), Komárom-Esztergom (84), Pest megye (43.)

Az új fertőzéseket Budapesten kívül még hét megyében észlelték. A fővárosban 11 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napokban idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Az új fertőzöttek többségét kontaktkutatás során vagy szűréseken találják, ezért a hatóságok abban bíznak, hogy továbbra is alacsonyan marad az új fertőzöttek száma.

A 14 éven aluli fertőzöttek száma stabil, köztük már napok óta nincs új fertőzés. A járvány kezdete óta 50 fertőzöttet találtak a 14 év alatti korosztályban, a 19 éven aluliak között pedig 80 fertőzött van.

Lecsengőben van a járvány" első hulláma Magyarországon

 – foglalta össze a tiszti főorvos.

Megnyugodni azonban nem lehet, mert a világban továbbra is terjed a koronavírus-fertőzés, köztük olyan földrészeken is, ahol eddig még nem volt jellemző. Gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban.

Müller ezután a dohányzásmentes világnapra tért ki, amit május 31-én tartanak. A tiszti főorvos mindenkit arra figyelmeztetett, hogy a dohányzás nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív- és érrendszeri betegségek nagy részéért is felelős. Egy dohányos embernek az egész szervezete veszélyben van, már több mint 4000 féle vegyi anyagot izoltáltak a dohányfüstből. A dohányzás minden negyedik másodpercben megöl egy embert a világban – mondta. A tiszti főorvos nagy sikernek nevezte, hogy Magyarországon 2012 óta nem lehet zárt terekben dohányozni, és ezt jellemzően be is tartják az emberek. Még a fiatalokat kell róla meggyőzni.

Müller a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva arra is emlékeztetett, hogy az e-cigaretta is káros. Nem véletlenül tiltották be az ízesített anyagok használatát vagy a mentolos cigarettát.

Kiss Róbert rendőr alezredes először a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépekről beszélt. A tervezett gyártási kapacitás napi tíz lélegeztetőgép lesz.

A Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamit fordítva. Kiss Róbert megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is.

Jelenleg 10 763 ember van hatósági házi karanténban, rémhírterjesztés ügyében 110 büntetőeljárást indítottak  – sorolta a számokat.

Kérdések:

– A Ripost a gyermeknapok megtartásáról érdeklődik. Müller Cecília elmondta, szabadban már lehet menni rendezvényekre, nyugodtan töltsék ezt a napot együtt a családok, de csak azok, akik egy háztartásban élnek. Másoktól tartsunk távolságot, ha ez lehetséges. Ha valaki beteg, semmiképpen ne menjünk el otthonról, de akkor is legyen nálunk fertőtlenítőkendő, ha mindenki egészséges.

– Az óvodákra is hasonló javaslatot adott a tiszti főorvos: csak egészséges gyermeket vigyünk óvodába, de őket nyugodtan. Ez a szülőre és a személyzetre is vonatkozik. Kerüljék a zsúfoltságot, egyszerre egy vagy két szülő legyen csak az átadóhelyiségben.

– Ha lesz ősszel második hullám, segíthet, hogy már sok tapasztalatot nyertünk - válaszolta a Hajdú-Bihari Naplónak Müller. Az első hullámban is nyert két hónapot Magyarország, a sürgős intézkedéseket így időben be lehetett vezetni, de az egyéni véőeszközök szükségessége, az egészségügy felkészítésében olyan tapasztalatot nyertünk, hogy már készletezve, felkészülve várhatunk egy újabb hullámot.

– Szó esett a bujáki fertőzésekről is, ahol néhány napon belül tíz koronavírusos beteget találtak. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járványügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt. Egy fő enyhe tünetekkel otthon van, öten tünetmentesek és öten kerültek kórházba. Rendkívüli intézkedések ennek ellenére nem szükségesek a településen.

– Kiss Róbert az Origo kérdésére megerősítette: az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

– A hvg.hu is sorra került, azt kérdezték, nem kellene-e az óvodákban leszűrni a dolgozókat a budaörsi szűrés eredménye után. Müller szerint az öt főt gyorsteszttel szűrték, a PCR-vizsgálatuk viszont negatív lett. Ezért azt javasolja, hogy az aktuális fertőzés bizonyítására a PCR-vizsgálatot végezzék el, az óvodák és a bölcsődék nyitásához azonban erre nincs szükség. A legfontosabb szabály, hogy beteg, légúti tünetekkel rendelkező gyermek ne menjen a közösségbe.

– Szintén a hvg kérdésére Kiss Róbert elmodta: az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.

– Az Indexnek Müller Cecília elmondta: már nem csak telefonos konzultációra van lehetsőség az orvosi alapellátásban, telefonos bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít, a nyitáskor kifejezetten szükséges, hogy a bölcsődéket meglátogassa a gyerekorvosa, aki egyébként is rendszeres szűrővizsgákatokat végez a gyerekek között a rendelőjében. Müller arra kérte a gyerek háziorvosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

(Forrás: hvg.hu)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások