Olvasói levél – Miért nem tesztelnek?

Olvasói levél – Miért nem tesztelnek?

2020. március 19. - 08:37

 

Az alábbi tanulságos esetet egy veszprémi olvasónk írta meg szerkesztőségünknek. Sajnos attól tartunk, nem egyedi a helyzete, mivel gyaníthatóan sokkal többen fertőződtek már meg, mint ahányan a hivatalos statisztikákban megjelennek. Újra és újra felmerül a kérdés, miért nem végzik el a tesztet ilyen esetben, hiszen így, mire esetleg biztossá válik a betegsége, már jó sok embert megfertőzhet?!

Illusztráció: pixabay.com

„Két napja belázasodtam, fájt a tüdőm és köhögtem. Felhívtam a háziorvosomat, aki megkérdezte, jártam-e Olaszországban vagy Kínában, és nem tudott mondani semmi mást, csak hogy feküdjek, szedjek vitamint és ACC-t, és ha rosszabbodna a helyzet, menjek be az ajkai kórházba.

Mára a tüneteim nem enyhültek. Felhívtam a zöld számot, ahol – miután megfutottuk a szokásos merre jártam, kivel érintkeztem köröket, mire én közöltem hogy a vendéglátásban dolgozom, és fogalmam nincs kikkel találkozom – azt mondták, hogy bár a tüneteim megegyeznek a vírussal (légzési nehézségek, száraz köhögés, gyengeség, hasmenés, mellkasi nyomás), hívjam fel a háziorvosomat. Körülbelül ma vagy holnap (hétvégén) megérkeznek Németországból a tesztek, és nem tudják, mikor jut el a veszprémi háziorvoshoz, de majd egyszer lehet, hogy letesztelnek. Addig próbáljak meg táppénzre menni. A munkáltatómnak viszont nem tudom azt mondani, hogy fertőzött vagyok. Kérdeztem, hogy milyen módszerrel kezeljem magam?! Azt mondta, hogy ő nem egészségügyis – mert ők nagyon le vannak terhelve –, ő csak egy másfél órás tanfolyamon van túl, és esetleg munkaügyi kérdésekben tud nekem segíteni. Azt azért még hozzátette, hogy nyugodjak meg, mert csak 58 fertőzött van az országban. Erre én megkérdeztem, hogy hogyan tudja, hogy csak ennyi van, amikor senkit nem tesztelnek le, akinek hasonló tünetei vannak, mint nekem?!"