OECD: hiába dolgoznak rengeteget a magyarok, csak Mexikóban rosszabbak a fizetések

OECD: hiába dolgoznak rengeteget a magyarok, csak Mexikóban rosszabbak a fizetések

2019. július 24. - 07:26

 

Miközben az Orbán-kormány egyre-másra a növekvő bérekkel henceg a szavazók előtt, a fizetések terén csak Mexikót előzi Magyarország a frissen közölt OECD adatok alapján.

Illusztráció: pixnio.com

A lesújtó adatsort kiszúró Euronews azt írja, Mexikóban az éves bruttó átlagbér tavaly 16 298 dollár volt – körülbelül 4,7 millió forint, havi 391 ezer forintnyi –, ez a legalacsonyabb az OECD-országok közül. Magyarországon a második legalacsonyabb az éves bruttóbér a vizsgált országok közül: 24 455 dollár, azaz mai árfolyamon 7,1 millió forint, vagyis havi bruttó 593 ezer.

Ez egyébként nettó átlag havi 394 ezret jelent Magyarországon, vagyis az OECD jóval többet számolt a KSH-nál, ami szerint tavaly bruttó 329 és 360 között mozogtak a magyar bérek. Ez szép teljesítmény, tekintve, hogy már a KSH is komolyan megszűrte, hogy mit hajlandó beleszámolni és mit nem az átlagba azért, hogy kihozhassa a maga szép eredményeit – a valós átlag idén februárban például több mint 20 ezerrel lehetett alacsonyabb. Az eltérést magyarázhatja a dollár-forint átváltás – tavaly év elején vagy 40 forinttal ért kevesebbet egy dollár, mint mostanában, és azzal az árfolyammal átszámítva már kijön a KSH-hoz hasonló eredmény –, de az is, hogy a bevételekről és a munkavállalókról szóló adatokat más forrásból szerezte az OECD, mint a magyar statisztikai hivatal.

A nemzetközi sorrendben betöltött tragikus pozíciónk mindenesetre tény, az OECD-átlagnál tavaly 22 ezer dollárral volt alacsonyabb a hazai bérek átlaga, azaz majdnem a fele volt csak annak. És itt még csak az átlagról van szó, nem pedig az átlagos vagy leggyakoribb bérről, ami jellemzően jóval alacsonyabb – és a KSH nem is teszi közzé.

További részleteket itt olvashatnak.

via nepszava.hu