A nyugdíjasokat és a fogyatékkal élőket kizárnák a kedvezményes állami üdültetésből

A nyugdíjasokat és a fogyatékkal élőket kizárnák a kedvezményes állami üdültetésből

2019. június 11. - 10:08

 

Ez egy most benyújtott salátatörvényből derült ki – írja a hvg.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Változhat a szociális üdültetés jövőre: egy most benyújtott költségvetési salátatörvény-javaslat szerint „az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra". A tervezet benyújtója Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója Varga Mihály pénzügyminiszter.

Eddig a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők is benne voltak az Erzsébet-programban, a javaslat szerint azonban a jövőben már csak a gyerekek üdültetése és étkezése tartozna ide.

Az intézkedés sokakat érint, tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni.

A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást a 2019-es év üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatás legkésőbb 2020. március 31-ig használható fel.

Az ügy háttere, hogy a 2019. január 1-jétől hatályos adójogszabályok értelmében megszűnt az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. ettől az időponttól kezdődően mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette.

A most benyújtott javaslat sarkalatos, megszavazásához a képviselők kétharmadának jóváhagyása kell.