Nyolcvankét kórházba szállították már ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket

Nyolcvankét kórházba szállították már ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket

2020. március 31. - 12:24

 

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – emelte ki az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott – közölte.

A tiszti főorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Kiss Róbert alezredes is megtartotta tájékoztatóját. Kiderült, hogy a Waberer’s felajánlotta a segítéségét a törzsnek, így 82 kórházba szállították már ki a Kínából érkezett védőfelszereléseket.

A veszélyhelyzettel kapcsolatban több mint száz büntetőeljárás indult eddig, huszonhat rémhírterjesztés miatt, tizenkilenc közveszéllyel fenyegetés miatt. Majdnem harminc csalás miatt, és közel húsz járványügyi szabálysértés miatt.

A kijárási korlátozások hatálybalépése óta közel ezer rendőri intézkedés volt, nyolcszázhúsz esetben figyelmeztetéssel zárultak ezek, kilencven fő ellen szabálysértési eljárás indult, tizenhárom ember estében pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

Kérdések

A Békés megyei lap a közelgő húsvétról és a piacokon vásárolt élelmiszerekről kérdezett. Müller Cecília szerint ugyanúgy kell eljárni, mint mindig. Felhasználás előtt a tojást mossuk meg. Hipós vízben öblögessük, majd megint öblítsük, végül hagyjuk száradni. Nyersen pedig most ne együnk tojást. „Ez nem a bifsztek ideje.” A sonkát is alaposan főzzük meg.

A textilből készült maszk, ha a viselőjének biztonságérzetet ad, jó lehet, de használat után mossuk (legalább 60 fokon), a szájunkhoz, arcunkhoz pedig ne nyúlkáljunk. Az M1 megint a maszkokról kérdezett. A Nemzeti Népegészségügyi Központ követi a WHO ajánlásait. Akinek ez biztonságérzetet ad, hordja. Nem szükséges a WHO szerint sem, de nem is ellenzik ennek viselését. Aki azonban viseli, helyesen tegye.

Hogyan vannak a nagymágocsi idősotthon lakói, akik kórházba kerültek? A törvények ennek megválaszolását nem teszik lehetővé, de a törzs megtette a szükséges lépéseket.

Mi a helyzet a nyaralókkal? Menjenek ide, ne menjenek? Ez a Zalai Hírlap kérdése. Müller szerint a kijárási korlátozás erre választ ad. „Ha valaki a nyaralóját választotta, onnan van kijárási korlátozás, helyet változtatni nem célszerű.”

A polgármestereket értesítik, ha falujában, városában megbetegedés, karantén van? „Ha hiteles tájékoztatást szeretne valaki, nézze a törzs tájékoztatását” – volt a rendőri válasz.

A hajdúsági kórházak fel vannak készülve a tömeges megbetegedések időszakára? Kérdezte a helyi lap. „Minden kórház folyamatosan készül” – mondta a tiszti főorvos. A kapacitásokat egészen addig bővítik, amíg arra szükség van.

Hány magyar rekedt külföldön? Eddig 5500 főt szállítottak haza, a napokban több mint 250 ember jön Amerikából, de jönnek Szlovákiából is. Tirolból pedig már meg is érkeztek többen is.

A vásárlási idősávokról is érkezett kérdés. Igazoltathat egy biztonsági őr? Kiss Róbert alezredes először azt kérte, az emberek legyenek együttműködőek, a korlátozás betartása pedig az üzlet feladata.

Hol töltheti le az a karantént, aki külföldről hazatérve nem mehet haza? Ebben az esetben a törzs biztosít kijelölt tartózkodási helyet.

Több fiatal (kiskorú és gyermek) is fertőzött, vannak „egészen pici életkorúak is, sajnos, egy-kettő”. Az ő egészségi állapotuk is széles skálán mozog, van, aki segítségre szorul az oxigénellátásban (de nincs lélegeztetőgépen), de van gyakorlatilag tünetmentes is.

Ki kérheti, hogy egy gyanús embert teszteljenek? Ezt az eljárásrend szabályozza. Jelenleg, ha gyanú merül fel, a magát fertőzöttnek gondoló értesíti a háziorvost, ő dönt a tesztelésről, ha úgy ítéli meg. Kórházi kezelésre pedig csak akkor van szükség, ha azt a tünetek és a beteg állapota indokolja.

Mi történik, ha betelnek a rendelkezésre álló kórházi helyek? Erre nem vészforgatókönyv készül, minden intézménynek van egészségügyi válsághelyzeti terve, ez alapján járnak el. A járvány miatt extra felülvizsgálatot rendeltek el ebben a tervben, ill. vannak már kormányzati intézkedések is.

Az edzőtermek nyitva vannak még mindig. Tervezik ezek bezárását? Müller szerint mindenhol el lehet kapni a vírust, nem kell ehhez edzőterem, de igaz, a zárt tér fokozottabb kockázat. Aki ilyen termekbe megy, viselkedjen úgy, mintha fodrászhoz menne. Mármint abból a szempontból, hogy ott is időre megyünk. A higiéniára pedig fokozottan figyeljünk testedzés során.

Miért kérdeznek rá a Szent Imre kórházban az előszűrő lapon arra, hogy állt-e sebészeti beavatkozás alatt a páciens az elmúlt két hétben? Müller szerint ez helyes, a feltérképezéshez kell.

A Covid–19-ből már kigyógyult pácienseken végeztek-e olyan szerológiai vizsgálatokat, amelyből kiderül, hogy elkaphatják-e ismét a betegséget, vagy immunissá váltak rá. Ha még nem végeztek, akkor mikor kerül erre sor? Ha igen, akkor mik a tapasztalatok? Illetve aki gyógyult, fertőz-e még? Ha igen, hány napig? Elkezdődik a kutatás ebben a kérdésben is, mondta Müller Cecília. Az NNK-ban és a Dél-pesti Centrumkórházban a napokban indul kutatás erre vonatkozóan.

(Forrás: mti és hvg.hu)

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.
Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.
Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.