Nem tartják be a hőségriadóra vonatkozó szabályokat a Suzuki-gyárban a szakszervezet szerint

Nem tartják be a hőségriadóra vonatkozó szabályokat a Suzuki-gyárban a szakszervezet szerint

2019. június 16. - 14:23

 

A szakszervezet szerint nem tartják be a hőségriadóra érvényes szabályokat az esztergomi Suzuki gyárban – erről a Mérce ír.

A Suzuki esztergomi gyára. Forrás: wikimedia

A Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E. S. Autóipari Szakszervezetnek több alkalmazott jelezte, hogy a cég figyelmen kívül hagyja a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, ami szerint „a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”.

A rendelet előírja, hogy 24 fok felett óránként 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, biztosítani kell, hogy a munkavállalók fokozatosan hozzászokjanak a meleghez, és legalább félóránként 14-16 fokos védőitalt kell biztosítani.

A szakszervezet szerint voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet. Miközben a hőségszüneteket nem tartották be, annyit sem tettek meg, hogy a dolgozók számára palackokban juttassanak a munkahelyekre vizet. Az érdekképviselet úgy véli, mindenki életét megnehezíti, hogy a Suzuki mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését, miközben figyelmen kívül hagyja a munkavállalói érdekeket.

A szakszervezet a munkavédelmi szabályok haladéktalan betartására és az óránkénti szünet elrendelésének felülvizsgálására szólította fel a munkáltatót.

via 24.hu