Nem fogynak ki a népszavazási kezdeményezésekből a nyugdíjasok

Nem fogynak ki a népszavazási kezdeményezésekből a nyugdíjasok

2019. augusztus 14. - 11:20

 

Négy újabb kérdést nyújtanak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője, Karácsony Mihály négy népszavazási kezdeményezés kérdésével jelentkezik be szerdán a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) – írja a Népszava. Egyrészt meg akarják kérdezni az állampolgárokat, hogy akarják-e a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását és azt, hogy szervezetük delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács keretében ellenőrizhessék az alap pénzeinek elköltését.

Szintén népszavazást szeretnének arról, hogy a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására is. Valamint, hogy a vállalatok a tao-törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák.

A negyedik népszavazási kérdés a milliós nyugdíjak kifizetésének akar gátat szabni a jelenlegi korlátok átalakításával. Karácsony Mihály arra emlékeztetett, hogy a nettó 372 és 420 ezer forint közötti fizetéseknek a mostani törvény alapján a 90, míg az e fölötti kereseteknek a 80 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjak kiszámításakor, ezeket a mértékeket szeretnék 10 és 5 százalékra csökkenteni, amivel nagyjából 600 ezer forint környékén húzhatnák meg a nyugdíjkifizetések határát – írja a Népszava.

via hvg.hu