Nébih: Ötezer sertést kellett az afrikai sertéspestis miatt leölni

Nébih: Ötezer sertést kellett az afrikai sertéspestis miatt leölni

2019. szeptember 10. - 06:18

 

Az afrikai sertéspestis gyanúja miatt egész sertéstelepeket kellett leölni, a sertéstartók tájékoztatása azonban hiányos – írja a hvg.hu.

Illusztráció: pxhere.com

Hétfőn délután kapott választ a lap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) arra a kérdésükre, hogy eddig összesen mennyi házi sertést kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt. Az már a hvg.hu korábban megjelent riportjából kiderült, hogy nem nagyon mérlegelnek a hatóságok, amennyiben a legcsekélyebb gyanúja is felmerül annak, hogy egy sertéstelepen megjelent a vírus, akkor azonnal elrendelik az állomány kiirtását.

Az érintettek nem rendelkeznek minden információval, a teljes körű tájékoztatás hiánya miatt pedig nagy a bizonytalanság és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság is. Szakmai körökből úgy tudják, hogy a járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a tájékoztatást korlátozzák, például nem kell közölniük a hatóságoknak, hogy milyen indokkal ölték le az állatokat, bár ezt a Nébih kérdésükre cáfolta. A pénteken elküldött kérdésre, hogy mennyi állatot kellett eddig leölniük, a hivatal hétfőn küldte meg válaszát, amelyben közlik, hogy ötezer házi sertést kellett kiirtaniuk mostanáig.