Hirdetés

Navracsics: Augusztus közepén indulnak a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

Navracsics: Augusztus közepén indulnak a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

2020. június 22. - 16:28
0 komment

 

Filmpiknikkel, könnyű- és klasszikus zenei programokkal, kortárs tánccal, valamint irodalmi rendezvényekkel készülnek augusztus közepétől a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt szervezői – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn Veszprémben.

Kép a tavalyi utcazene-fesztiválról. Forrás: Facebook/Veszprémi Utcazene Fesztivál

Hirdetés

Navracsics Tibor az MTI tudósítása szerint elmondta: számos eseményt terveztek a felkészülés jegyében már az idei turisztikai szezonra is, de a koronavírus-járvány miatt csak augusztus közepétől lesz lehetőségük programjaik lebonyolítására.

Hozzátette: a programok közt lesznek újak, amelyeket már az EKF-program miatt hívnak életre, de olyan bevált, több éve sikeres rendezvények mellé is csatlakoznak támogatóként, amelyek hagyományukkal erősítik a programsorozatot.

Első rendezvényük az idén tízéves Rozé, Rizling és Jazz Napok sorozata lesz augusztus 16–23. között Veszprémben. Bár a VeszprémFest idén elmarad, a fesztivál kísérőrendezvényeként létrehozott ingyenes programot hagyományosan Balaton-környéki borászok és hazai jazz-zenészek részvételével megtartják – emelte ki.

Ezt követi majd a Veszprémi Utcazene Fesztivál augusztus 26–29. között, ahol a délutáni idősávban fiatal, magyar zenekarok lépnek fel, este pedig Európa és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező utcazenészek állnak a belvárosi színpadokra.

Szintén támogatóként jelenik meg az EKF-program a hatodik Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztiválon augusztus 13–16. között, amely a kormánybiztos szerint az elmúlt években Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy ne csupán Veszprémre korlátozódjanak a rendezvények, hanem az egész balatoni régió is részese és haszonélvezője lehessen az elnyert címnek. Augusztus 27–29. között az idei Kőfesztet már Kővágóörs mellett hat másik Káli-medencei faluban rendezik meg, az összművészeti fesztivál programjainak középpontjában elsősorban a folklór és a könnyűzene áll – hangsúlyozta.

Első saját szervezésű programjukat, a Veszprém–Balaton Filmpikniket – amelyet a kormánybiztos a közösségépítés egyik első jelentős lépésének nevezett – szeptember 3–5. között Veszprémben és Balatonfüreden tartják majd.

Szeptember 6–10. között rendezik meg A tánc fesztiválját, mely az EKF-program támogatásával dimenziót válthat, több külföldi fellépővel bővülve regionális vagy akár összeurópai eseménnyé is nőhet – mondta.

Hozzátette: szintén csatlakozott a programok sorához a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyből kinőtt, a járvány miatt májusról szeptember 18–20. közöttre halasztott balatonfüredi fesztivál.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a magyar zenei és kreatív ipar egyik nagy seregszemléjét, a Music Hungary Konferenciát november 9–10. között Veszprémben tartják.

Október elsején, a zene világnapján – mivel Veszprém az UNESCO zenei városa címet is elnyerte – a város zenei együtteseinek hagyományos, már tizennégy éve megszervezett programjait is támogatják – emelte ki.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások