Nagyon kevés szavazatszámlálót delegáltak a pártok az EP-választásra

Nagyon kevés szavazatszámlálót delegáltak a pártok az EP-választásra

2019. május 14. - 11:31

 

Egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti választáson listát állító pártok, mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 aktuális kedd reggeli műsorában.

Így fog kinézni a szavazólap. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az EP-választáson listát állító pártok a több mint 10 ezer hazai szavazókörbe két-két tagot küldhetnek. A listát állító kilenc párt tehát összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthet be május 17-én délután 4-ig. A hétfői adatok szerint mindössze 1200–1500 delegáltat jelentettek be a pártok, holott ez nagyon fontos garancia lenne, mondta Pálffy Ilona.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy múlt hétfőn postázták a szavazási levélcsomagokat azoknak a magyar állampolgároknak, akik sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem rendelkeznek lakóhellyel, de regisztráltak a választásra, és így jogosultak levélben szavazni. Ezeket a levélcsomagokat hétfőtől a külképviseleteken személyesen is át lehet venni.

A szavazatokat tartalmazó válaszborítékot nem kell személyesen visszajuttatni az NVI-hez, le lehet adni a külképviseleteken vagy a szavazás napján Magyarországon az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken, és vissza lehet juttatni a szavazás előtti szombat éjfélig levélben az NVI-hez.

A külképviseleti névjegyzékbe május 17-én (péntek) 16 óráig jelentkezhetnek azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon. A kérelmeket a valasztas.hu oldalon, az ügyfélkapun és személyesen a helyi választási irodákban lehet benyújtani.

A határidő közelsége miatt a levélben jelentkezést az NVI elnöke már nem ajánlotta. Azok a választók, akik a szavazás napján nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának, május 22-ig jelentkezhetnek át.

(mti)