Minden negyedik balatoni vállalkozás trükközött az adóval, 115 milliónyi bírságot osztott szét a NAV

Minden negyedik balatoni vállalkozás trükközött az adóval, 115 milliónyi bírságot osztott szét a NAV

2019. augusztus 13. - 14:47

 

Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, más feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A kasszák körül tízből hétszer találtak valami furcsaságot az ellenőrök – írja a Népszava.

Illusztráció: pxhere.com

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzés-sorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot. Az ellenőrök július közepe óta csaknem 3000 ellenőrzést végeztek, elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták jellemzően az esti órákban vagy a hétvégi időszakokban. Kiemelték, hogy

a NAV munkatársai az ellenőrzések több mint 25 százalékánál tapasztaltak alapvető mulasztást, annak ellenére, hogy Adótraffipax rovatában a hivatal előre jelezte a balatoni akciót.

Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak – tették hozzá.

Kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság, az ellenőrök tízből hét esetben bukkantak valamilyen hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy -többletet találtak az árusoknál.