Micsoda meglepetés: a Fidesz–KDNP-t is ellenőrzi az ÁSZ

Micsoda meglepetés: a Fidesz–KDNP-t is ellenőrzi az ÁSZ

2019. január 28. - 06:23

 

Az Állami Számvevőszék közölte, hogy jelenleg a tavalyi parlamenti választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzéseként hét jelölőszervezet (DK, Fidesz–KDNP, Jobbik, LMP, MKKP, MSZP és Magyarországi Németek Országos Önkormányzata) kampányköltéseit vizsgálja.

Tehát nemcsak az ellenzéket, hanem a kormánypártokat is ellenőrzik, vagyis Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tövig rághatja a körmeit, hogy vajon az egykori párttársa, Domokos László ÁSZ-elnök mindent rendben talál-e a kormánypártnál, ahogy eddig mindig.

Az ÁSZ közölte, hogy „az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak”, a „megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését”.

Az ÁSZ a törvény alapján a 2018. április 8-i parlamenti választás utáni egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján a választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi a jogszabályi előírások szerint.

Az ÁSZ állítja: „mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.”

444.hu / via civilhetes.net