Hirdetés

Mennyi pénzt veszített Veszprém a járvány és a kormányzati döntések miatt?

Mennyi pénzt veszített Veszprém a járvány és a kormányzati döntések miatt?

2020. június 03. - 13:59

 

A Demokratikus Koalíció–Szakszervezetek frakció tagjai levélben kérik Porga Gyula polgármestert, hogy a június végi közgyűlésre készítsen el egy olyan előterjesztést, amelyből a veszprémi polgárok megismerhetik, hogy a járványveszély miatt kialakult helyzetben a város pontosan mekkora összegeket veszített el részben a kormányzati döntések eredményeként, részben a helyben működő vállalkozások működési nehézségei, ideiglenes leállása miatt.

Forrás: wikipédia

Hirdetés

Katanics Sándor frakcióvezető, Guzslován Gábor és Zakar Csaba képviselők levelükben azt kérik, hogy ennek az előterjesztésnek legyen része egy olyan határozati javaslat is, amely arra szólítja fel Magyarország kormányát, hogy Veszprém megyei jogú város működésének biztonsága érdekében még ebben a költségvetési évben adja vissza Veszprémnek és a veszprémi embereknek azokat az összegeket, amelyeket a járványhelyzetben meghozott intézkedéseivel elvont.   

Indoklásukban leírják, hogy május 24-én magyar szempontból is történelmi jelentőségű döntés született Brüsszelben. Magyarország 8 milliárd euró, tehát több mint 2700 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap, s akár 7 milliárd eurónyi hitelt is felvehet. (A hitelfelvételre vélhetően nem is lesz szükség a nagyarányú támogatás miatt!)

Az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatáshoz képest eltörpül az a 34 milliárd forint, amihez a gépjárműadók elvonásából jut a kormány. Veszprémnek viszont égető szüksége van arra a 220 millió forintra, ami így elveszik a város bevételei közül. (Várhatóan  87 millió forint bevételkiesés várható a parkolás ingyenessé tétele miatt, és csaknem 143 millió forint veszteség éri a várost az intézmények zárva tartása miatt.)

„Súlyos csapásként érinti a várost az ország költségvetési rendeletének módosításában tervezett ún. szolidaritási hozzájárulás mértékének a növekedése. Jelenleg éves szinten közel 400 millió forintot kell fizetni Veszprém Jogú Város Önkormányzatának szolidaritási hozzájárulásként. Ha ezt az összeget 1,5 milliárd forint fölé emeli a kormány, akkor Veszprém csődbe mehet, sok száz újabb munkahely kerül végveszélybe.

Eskünk szerint kötelességünk ez ellen az elképzelés ellen cselekedni!" – írták levelükben a Demokratikus Koalíció–Szakszervezetek frakció tagjai.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások