Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

2019. augusztus 17. - 14:39

 

A közszféra szervezeteinek szoftverbeszerzéseiről van szó.

„Az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nincs sem hatásköre, sem bővebb információja, ilyen információkat senki sem közölt. A magyar kormány a Microsoft szoftvereket is szabályos közbeszerzési eljáráson, versenyeztetés keretében szerzi be.” Ezt a választ adta Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére.

A Microsoft Magyarország és amerikai anyacége júliusban 25 millió dolláros bírság megfizetésébe ment bele, hogy lezárja a vesztegetési ügyet, amelynek lényege: a közszféra egyes intézményeit érintő szoftverbeszerzéseknél közvetítők beiktatásával játszottak össze a Microsoft munkatársai állami tisztviselőkkel. Az amerikai hatóságok által közölt jegyzőkönyvből azonban az is kiderül, hogy a Microsoft Magyarország alkalmazottai már a beszerzés előtt információt szereztek arról, mely állami intézmény mennyi pénzért, milyen licenceket akar beszerezni, azt is tudták, melyik viszonteladó fog nyerni, ez alapján árengedményt kértek a cégtől, ám a viszonteladó magasabb áron szerződött, a különbözetből pedig vesztegetést finanszírozott.

Később az is kiderült, hogy a NAV és az ORFK beszerzései is ilyen módon zajlottak le. Az ügyben az OLAF is vizsgálódik, az ügyészség azonban tavaly ősszel bűncselekmény hiányában elutasította az ezzel kapcsolatos feljelentést. A szervezet azonban egy hete már azt közölte: nem zárható ki a csalás, ezért a feljelentés kiegészítését rendelte el.

via hvg.hu