Megbüntette a TV2-t a Kúria, mert számára csak a Fidesz létezik

Megbüntette a TV2-t a Kúria, mert számára csak a Fidesz létezik

2019. április 27. - 11:10

 

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését megváltoztatva megállapítja, hogy a TV2 április 15–17-e között a Tények , Tények este, Tények reggel, Tények röviden, Tények extra című hírműsoraiban megsértette a választási eljárásról szóló törvény „esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között" alapelvét – vette észre a Kúria határozatát a hvg.hu.

Forrás: port.hu

A Kúria azt állapította meg, hogy a hírműsorokban kizárólag a Fidesz–KDNP szerepelt, más pártok kampányeseményeinek (esetleg valós programjuknak) említésére egyáltalán, még utalásszerűen sem került sor.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye éppen azáltal nem valósult meg, hogy naponként több műsorszám került adásba úgy, hogy azok mindegyike csak egy jelölőszervezet álláspontját jelenítette meg, holott – a szerkesztői szabadság korlátozása nélkül – az egyes műsorok időtartama is lehetőséget biztosított volna az esélyegyenlőség tartalmi követelmények megfelelő érvényesüléséhez, áll a határozatban.   

Az ítélet szerint, a bíróság pusztán azt kívánja meg a TV2-től, hogy kampányidőszakban legalább utalásszerűen említésre kerüljön, hogy más pártok is készülnek a választásokon való részvételre, és más pártoknak is van elképzelésük mandátumszerzés esetén.

A Kúria a TV2-t eltiltja a további jogsértéstől, és kötelezi, hogy három napon belül a jogsértő közléssel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé. A végzés ellen felülvizsgálatnak helye nincs.

hirklikk.hu / via civilhetes.net